tisdag 11 december 2007

Miljöpolitik

Al Gore har talat. Och katastrofen är nära. Nu behövs brandsläckning. De Röd / Gröna kontrade med att släppa ett miljardpaket till bevarandet av regnskogen. Vilket på sitt sätt är ett erkännande av att när det brinner på flera håll så koncentrerar man lämpligen krafterna först på den stora brandhärden. Och tar hand om småbränderna sedan. Och regnskogen är kanske den allra värsta "branden".

När Donkeyman gick i gymnasiet en gång på 60-talet fick vi lära oss att om man sågar ned regnskogen så kommer mängden av CO2 att öka. Vilket i sin tur skulle leda till global uppvärmning. Den tidens budskap var alltså - nedsågning av regnskogen = global katastrof. Punktum.

Sedan den tiden har en växande skara aktivister alltså kämpat i 40 år för att "rädda" jorden. Utan påtagliga resultat. Regnskogen har sakta men säkert reducerats. Och nu är alltså katastrofen runt hörnet.

Donkeyman har själv varit miljösvin. Som ung maskinist fraktade han "logs" från Västafrika till Sverige under det glada 70-talet. Vi snackar här om timmerstockar stora som lastbilar. Värda enorma pengar. Vilket Donkeyman och några medsammansvurna upptäckte på ett ytterst handfast sätt. Det visade sig nämligen en gång att man vid lastningen uppe i en Västafrikansk flod hade en stock för mycket. Som Donkeyman och co. köpte cash från stuvarna. Och som gänget sedan sålde svart till en möbelfabrikant i Kalmartrakten när vi kom dit. Mot ett skapligt gäng med 1000-lappar. Året var alltså 1975. Undrar vad den var värd för möbelgubben med tanke på att han betalade så glatt.

Det är uppenbarligen så mycket kulor i omlopp att alla världens regeringar under 40 års tid inte har lyckats att stoppa skövlingen av regnskogen. Trots att dessa är världens lungor. Trots att alla vet att katastrofen förr eller senare kommer om man sågar ned allt. Inklusive möbelnissarna.

Men en rökare är ju inte rädd för att de egna lungorna skall ta slut. Donkeyman blossar vidare på sin cigar trots att flera av hans vänner har avlidit i cancer under de hemskaste former. Hur i allsin dar skall man då kunna övertyga de som gör stor cash på att skövla regnskogen ???

Donkeyman vill alltså påminna en gång till om det som ansågs som allmän vetenskap år 1965 var att det skulle det räcka med att skövla regnskogen så skulle den globala uppvärmningen komma som ett brev på posten. Dagens vetenskap nämner ytterligare en radda med faktorer som också för katastrofen närmare.

Men det finns en intressant aspekt till.

Trots att katastrofteori i alla tider har varit ett gångbart tema i media och Trots att vi dagligen informeras om den miljökatastrof som är på gång så har moderna tiders domedagsprofeter avstått från att nämna ett annat av de hot som man talade mycket om för 40 år sedan. (Vilken hopplös satsbyggnad men timmen är sen / tidig ...)

På 60-talet var det inte bara allmän vetenskap att skövlande av regnskogen skulle leda till global uppvärmning. Det var också allmän vetenskap att denna globala uppvärmning i slutänden skulle kunna leda till att polarisen smälte. Och om så skedde skulle den totala katastrofen inträffa. Då skulle nämligen jordens tyngdpunkt förändras. Vilket i sin tur skulle leda till att den axel som jorden roterar kring skulle förskjutas. Hela det gyro som jorden utgör skulle alltså plötsligt kantra några grader. Vilket påstods inte bara kunde bevisas matematiskt utan också empiriskt. Detta påstods nämligen ha skett flera gånger tidigare i takt med istäckets ändrade utbredning.

Det är vad Donkeyman kallar en katastrofteori. Fullt jämförbar med Armageddon eller Ragnarök. Men varför hör man aldrig den nämnas längre ? Hade 60-talets vetenskapare fel. Eller är den teorin alldeles för läbbig för att vanligt folk skall tåla att höra den.

Al Gore sade ju härom dagen att om 7 (sju) år så har istäcket försvunnit i Arktis.

Inga kommentarer: