lördag 29 december 2007

Helg - Liten Turistinformation

Detta riktar sig främst till den Svenska delen av Donkeymans läsekrets. Och det skrives med tanke på att det nu är halvtid i Helgracet. Samtidigt utgör dagens artikel viktig information för potentiella turist- eller arbetsresor.

OM du har tänkt att resa till Norge över Jul- och Nyårshelgerna. GLÖM DET. KOM INTE PÅ TANKEN EN GÅNG. RES TILL ETT NORMALT LAND I STÄLLET. (Samma gäller för övrigt även Påskhelgen). Du är helt enkelt inte välkommen hit....

Därför att alla som inte har familj är totalt exkluderade under den perioden. Det är bara att låsa dörren inifrån tillsammans med några flaskor med något gott. Och vänta på att det blir 2. Januari så man får gå till jobbet igen.

Det vill säga - om du skall åka med Hurtigruten eller delta i något arrangerat så kan det funka. Eller om du skall besöka någon och bo privat. Förutsatt att du vidtar vissa åtgärder i förväg (=inköp). Men tro inte att du skall resa hit, bo på hotell, äta ute och ha trevligt. Glöm alla sådana tankar.....

På julafton stänger landet klockan 14. Då stänger allt av butiker, pubar, barer, restauranger, kafeer, kollektivtrafik - You name it. Det vill säga en massa sådana ting stänger redan på fredagen innan julafton. Vinmonopolet till exempel. Det är också förbjudet att sälja öl i butik på julafton (och nyårsafton).

Donkeymans stamsjapp "Jernbanen" hade öppet till 15 på julafton. Denna extra timme var en ren social gest från betjäningen. Det dök nämligen upp några förvirrade utländska turister som hade upptäckt de stenhårda realiteterna. Och de önskade få en sista halvliter innan stillheten bröt ut. Sedan fick de tillbringa resten av helgen i lobbybaren på sitt hotell. Det enda hotell som höll öppet för övrigt. De kommer garanterat aldrig tillbaka till Norge.

Denna julafton var det ett enda etablissemang som höll öppet efter kl 15. Det var Shell i Storgata. En bensinstation som i huvudsak funkar som korvmack och matbutik (Norge igen....). Dessutom kunde hotellgästerna på det hotell som höll öppet köpa drycker i Lobbybaren. (Skulle inte förvåna mig om det egentligen var olagligt).

(För övrigt är julafton helstressad för allt familjefolk. Man far till kyrkogårdarna och tänder ljus. Samma som vi gör på Allhelgonahelgen. Så skall man ha julmiddag med ribba, pinnekjøtt och andra Norska traditionsrätter. Och för den som är lagd åt det religiösa hållet är det julgudstjänst i kyrkan på kvällen. Däremot har man inte någon motsvarighet till våran julotta.)

Sedan kom Juldagen. Då nästan allt är stängt. Här i byen höll de tre pubarna "Blå Rock", "Meieriet" och "Rogers" öppet på kvällen. Plus Shell då. Och speciellt "Rogers" hade mycket folk. Det var så hög stämning att det påminde till stor grad om ett aphus där inne. Men i huvudsak var Downtown Tromsø precis så ödsligt och ogästvänligt som bara en liten lantlig småstad kan vara.

Mellandagarna kallas för "Romjulen" här i landet. Och yttrar sig genom att det är begränsad öppettid på i stort sett allt. Det går i praktiken inte att ordna något som helst. De flesta har någon enstaka anställd i underordnad ställning som svarar i telefon. Men något praktiskt arbete utförs inte. Och allt av butiker är öppna bara några få timmar mitt på dagen. Sedan julhandeln gapar butikshyllorna tomma. Men tro inte att man fyller på med nya varor. Nejdå. Här driver man inte butik för kundernas skull.

Och tro inte att du kan gå ut och fira Nyårsafton som man gör i andra länder. Det är också en familjegrej. Majoriteten av pubar och liknande håller stängt. Något nyårsfirande på krogen som man är van vid i normala länder förekommer i stort sett inte.

Donkeyman har inviterat jourhavande på nyårsfirande uppe i hans container. Det skall drickas goda drycker och ätas god mat. Så får vi gå ned på kajen och se på fyrverkerierna. Det är nämligen i det närmaste religion här i landet att man skall bränna av några tusenlappar vid tolvslaget. Men sedan blir det de 60 trappstegen upp till Donkeymans hem igen för fortsatt drickande. Helst hade vi gått på en trevlig pub och träffat bekanta men det går som sagt inte. Alla "våra" ställen är stängda.....

På Nyårsdagen sover man ut ruset. Men sedan är det som vanligt. Här i landet firar man inte Trettondagen så det är en helt vanlig arbetsdag. När den inte infaller i helgen förstås.

Men tro inte att allt är över för den skull. De första dagarna håller butikerna öppet helt sporadiskt. Då är det "vareopptelling". I vanliga länder gör man sådant på helgdagen eller på natten det vill säga när butiken normalt har stängt. Men inte i Norge. Här stänger man lugnt och stillsamt och räknar varor. Kunderna då ??? Vem bryr sig.....

2 kommentarer:

Flunkbuster sa...

Kan för mitt liv inte begripa vad "Åsnemannen" har gjort för illa som landsförvisats till ett sån´t land som Norge!
Men något allvarligt måste det vara.
Tog mej tid och kikade lite i min gamla skolatlas om var exakt Tromsö ligger, det är ju t o m norr om Sveriges nordligaste gräns!
Huvvaligen, man får ju frostskador bara man tänker på det!
Annars så har faktiskt frugan och jag diskuterat om vi skulle ta en veckotur med Hurtigrutten någon gång, men det får nog bli av när det är varmare tider även där uppe i Nordens Paris (som kanske hellre borde kallats Nordens Vladivostok eller nå´t sån´t)
Gott Nytt År tillönskas Donkeymannen!

Anonym sa...

Man kan ju onekligen fundera på om Donkeyman firar jul och nyår med att lyssna på Moltas - "Norge, Norge, är världens sämsta land.Norrmän, norrmän, dom borde tas om hand." :-)