onsdag 12 december 2007

Miljöpolitik (2)

Så har det gått någon dag sedan regeringens utspel om miljarder till att rädda regnskogen. Och redan har finansminister Halvorsen (SV) tillrättalagt det hela. Visst skall man satsa resurser. Men inte just nu. Utan sedan. Och ...... Och ...... Men ......

Ungefär samma retorik som alla andra politiker som kommit i skada för att ha lovat lite mer än vad man tänker hålla. Fast nu var det Jens som lovade och Kristin som tog tillbaka. För det mesta har det varit tvärtom.

Al Gore hyllades för sitt tal där han fastslog att nu har man inte längre tid att käbbla. Nu måste man handla. Så fick han medalj och pengar från Nobelstiftelsen. Utdelade av representanter för den Norska fiffen. Samma dag gick den så kallade breda miljöuppgörelsen rätt i vasken. De Norska partierna klarar inte av att komma till någon form av enighet ens när det "brinner i väggen".

Redan från start såg de "etablerade partierna" möjligheten att göra partipolitik av det hela genom att stöta ut FrP i kylan. Att de är det enda parti som har stött AP:s miljöpolitik nästan utan förbehåll har inte med saken att göra. Ut med dem.......

Och sedan har de övriga borgerliga partierna (och speciellt mikrosekten Venstre) ägnat sig åt att kritisera SV. Med motivering att de sviker sin utlovade miljöpolitik genom att delta i regeringen.

Skall man beskriva situationen på ett annat sätt så kan man säga att de Norska partierna är ense om att det brinner. Men eftersom vissa inte är värdiga att hålla i brandslangen så låter man hellre huset brinna ned.

Regeringstrogna miljöpolitiker har gång på gång framhållit tre punkter som gör att man inte kan samarbeta med FrP i miljöfrågor. Detta är Donkeymans kommentar till de punkterna:

1. FrP har tidigare uttalat att det inte är bevisat att den globala uppvärmningen är skapt av mänsklig aktivitet.


Och då säger Donkeyman - so what..... Huvudsaken är väl för f****n vad de säger i dag. Och då är de mer än villiga till att delta i arbetet runt att förhindra vidare uppvärmning. Och skulle det mot förmodan visa sig att de som inte tror på människoskapt uppvärmning har rätt så spelar det väl inte någon roll. En världsomfattande satsning på miljövård ger oss en bättre värld även under de premisserna.

2. FrP var mot Kyoto-avtalen

Visst. Men de var det utifrån den utgångspunkten att det var ett dåligt avtal. Ett avtal som de värsta förorenarna inte stöttade. FrP ville primärt ha ett bättre avtal där alla var med. Dessutom har FrP hela vägen har stöttat avtalet utifrån den utgångspunkten att Norge måste följa internationella överenskommelser oavsett vad vi anser om dem.

3. FrP vill satsa på åtgärder i utlandet hellre än i Norge

Donkeyman anser att de faktiskt har en poäng här. När det brinner satsar man lämpligen på att släcka den stora branden först. Och tar de små efteråt. Vad man än gör så måste man överväga var insatta resurser ger bäst resultat. Förorening är ett globalt problem och det är inte något tvivel om att man får bäst och snabbast resultat av att börja med att ta ut de stora källorna till förorening. Och sedan fortsätta med de mindre. Och de största källorna ligger inte i Norge. Men detta skall inte tolkas som att man inte skall göra åtgärder i Norge. Problemet är bara att de blir mer symboliska sett i det globala perspektivet.

För övrigt har väl regeringen visat vägen genom sitt utspel om regnskogen. Det är nog inte någon annan miljöåtgärd som ger så bra verkningsgrad på insatsen som just att stoppa nedhuggningen av regnskogen. Jämfört med detta är utsläppen från ett eller annat gaskraftverk ute på en förblåst udde på Västlandet bara småtterier. Men vi får se om regnskogsutspelet bara är ord eller om det faktiskt också innebär handling.

Med andra ord. Skälet till att hålla landets näst största parti ute i kylan är tunnt. Det är inte bara tunnt. Det är direkt dumt. Därför att i den här frågan måste alla goda krafter vara med. Det går inte an att exkludera en stor del av befolkningen av lokala partipolitiska skäl.

Men detta skall inte vara något försvarstal för FrP. Därför att deras miljöpolitik lämnar mycket övrigt att önska. Snarare skall man se det som en kritik till regeringen och de övriga partierna. Därför att de tycker det är viktigare att driva lokal Norsk partipolitik genom att angripa FrP (och SV) än det är att angripa det grundläggande miljöproblemet.

Inga kommentarer: