lördag 22 december 2007

Julskinka

Så här på dagen för Vintersolståndet skall Donkeyman publicera sitt recept på beredning av julskinka. Det är ett typiskt ungkarlsrecept utan några finesser som inte kan misslyckas......

1. Man inhandlar en Svensk julskinka. Vilket kan beskrivas som en benfri sockersaltad och vacuumförpackad skinka. Den bör vara upp mot 3 kg. Befinner man sig i Norge går man till slaktaren och inhandlar en "Svenskeskinka". Det som i Norge betecknas som Julskinka är inte samma sak.

2. Sätt ugnen på 72 grader. Lägg skinkan med plasten kvar runt om i en långpanna och häll i lite vatten i botten på pannan.

3. Stick in en termometer i skinkan. Använd en modern elektronisk med givare i skinkan och display bekvämt placerad bredvid ugnen.

4. Sätt in allt i ugnen och låt den stå till dess skinkans innertemp är 69-70 grader. Detta tar bortåt tio timmar. Donkeyman stoppar in skinkan på kvällen och tar ut den på morgonen.

5. Skär bort svålen när skinkan är färdig

Så är det dags för griljering:

6. Blanda 3 matskedar Senap, 3 äggulor och lite riven ingefära. Tillsätt sedan ströbröd till dess konsistensen blir ordentligt "kladdig" så den kan strykas på skinkan.

7. Stryk ut ett jämnt lager av blandningen över skinkan

8. Strö lite socker över griljeringen

9. En riktig husmor stoppar sedan hela härligheten tillbaks i ugnen och griljerar. Men VARNING. Detta är riskidrott av värsta slag. Donkeyman fuskar. Han tar en helt vanlig gasolbrännare och bränner försiktigt över ytan två gånger. Den skall bli "karamelliserad". Med gasolbrännare har man full kontroll och det blir lika bra som om en fullfjädrar husmor varit i sving.

Sedan är det bara att äta.
Bred smör på en skiva gott bröd. Absolut inte någon Norsk Kneipp eller liknande spånplatteliknande bröd. Även i Norge finns en sorts smör som smakar smör på gammaldags sätt. Det är Kvitseidsmör och finns i välsorterade kolonialer. Så kleggar man på lite senap. Häller upp ett glas öl och en ordentlig sup. Dags att äta......

Senap är ett annat problem i Norge. Styr undan allt som tillverkas av Idun. (Såvida du inte tycker att vanlig Slotts Senap duger på julskinka. Tycker du det räcker det att det står "Senap" på etiketten....).

Donkeyman har hittat en sort som heter "Bergbys Sennep" och som finns i de flesta välsorterade kolonialer. Men där kan man också få importerad senap. Till exempel vanlig Svensk "Skånsk Senap".

Vill man göra Senap själv är det sk***tenkelt. Och då kan man laborera fram något som passar en själv. Ett bra och snabbt recept är följande:

1. Koka upp 4 dl vispgrädde (Kremfløte)
2. Rör ut 2,5 dl Colemans senapspulver och 2 dl socker i en kastrull.
3. Häll den varma grädden över och rör hela tiden. Koka upp till det syns ett dussin bubblor på ytan.

Sedan kan man filosofera lite kring ett par ting. Egentligen vill Donkeyman ha en "riktig" skinka med ben i. Därför att trots att Donkeyman är en mogen man har aldrig stött på någon benfri gris. Men då stöter vi på två problem. För det första behöver man ha tillgång till en fullfjädrad gammaldags husmor för att bereda den. För det andra är det inte helt enkelt att hitta en sådan. Och då menar husmor såväl husmor som skinka. (Festlig syftning va..)

Den andra funderingen gäller det bristande fettlagret på moderna julskinkor. Tillverkarna skryter över att skinkan är mager. Men en skinka skall för f***n inte vara mager. Det är ju fettranden som ger skinkan den goda och fylliga smaken.

Vad i allsin dar har bönderna utsatt de stackars grisarna för, för att få dem fett- och benfria. Det borde vara ett fall för djurskyddsmyndigheterna.

Donkeyman vet inte varifrån han fått dessa recept men skrev ned dem för många år sedan och har använt dem många gånger. Och de är garanterat ungkarlsvänliga så länge man inte försöker sig på att griljera skinkan i ugnen utan fubbar med en gasolbrännare i stället.

1 kommentar:

Flunkbuster sa...

Den ultimata julskinkan för ungkarlar här i Sverige är den färdiglagade skinka från affären, som numera faktiskt är ätbar, och är riktigt god.
När den färdiglagade julskinkan introducerades för ca 10-15 år sedan så smakade den plast! (Undrar om de hade fått nys på ditt recept)
:-):-)
Passa på att köpa en färdiglagad nästa gång du är i Sverige.
Ja, det beror naturligtvis på om du är här i juletid villsäga, de är väldigt billiga efter jul och några veckor efter nyår.
19,90/kg!!! Det priset såldes de för vid nyår, på ICA affären här hemma, samma pris lite varstans. Billigare skinkpålägg finns nog inte!
Jag brukar köpa några färdiglagade 4 kilos skinkor som jag delar upp i lagom bitar och fryser ner för framtida behov. T ex påskhelgen. Det funkar också bra i "Pyttipanna"
Man får ignorera förnimmelsen av julskinkesmaken så går det bra.
Om vi inte "hörs" i cyberrymden innan jul så ska du ha en fröjdefull jul!
Hälsa till Jourhavande oxå!
Mvh Flunkbuster
PS
Du som bor i Norge har väl förätit dej på fisk vid det här laget.
Hur är det med lutfisken? Är det bara en exportvara numera eller äts den av den vanlige norrmannen till jul?