lördag 8 december 2007

Adventtid

Donkeyman är black. Och har tvingats till en aldrig så liten avbetalningsplan för att kunna fixa kvarskatten. Så för att få ihop till lite ölpengar måste han köra droska denna helg.

Och bara för att uppmuntra till extra hårt arbete dök det upp ett krav på tre tusen spänn från "Statens Innkrevingssentral". Ett krav som Donkeyman naturligtvis har förträngt. Men det hjälper inte att slänga fönsterkuvertet i papperskorgen längre. Och tänka att det betalar jag sedan. När nu "sedan" måtte inträffa. "Sedan" har nämligen inträffat och blivit till "NU". Eller Muy Pronto. Annars måtte fanen ta Donkeyman (eller hur de nu formulerade saken i sitt senaste kärleksbrev).

Så Donkeyman körde glada och lyckliga julbord fram till klockan 07 i morse och gick sedan till vila. Bara för att väckas klockan 12 av en orkester som står rätt under Donkeymans fönster och spelar julsånger. Men de är förlåtna för det är en skolorkester som spelar bra. Så det var bara att gilla läget och tåga rätt in i duschen.

Donkeyman skulle också vilja gå på julbord. Äta gott och sopa i sig lite öl och brännvin. På någon annans bekostnad. Därför att den egna plånboken är för slak för sådana övningar. Men det får nog utsättas till den gång som makterna skickar Donkeyman till "Fiddlers Green".

INFO: "Fiddlers Green" är enligt gammal sjömansmytologi den ultimata hamnen. Den hamn där vinflaskorna växer direkt på träden. Där alla sjapp är trevliga. Där det inte finns tjingsargubbar, fittlotsar, robbare, tjuvar och annat pack. Samt där damerna lägger an på sjömannen utan att ha skumma avsikter.

Perioden från 1. Advent till Trettondagen varje år går Donkeyman in i ett zombieliknande tillstånd. Han ser sina medmänniskor förvandlas till en hjord med dårar som kämpar för att få slut på pengar de kanske inte ens har. Medan Donkeyman filosoferar, dricker sin öl och röker sin cigar.

I år har Donkeyman julpyntat. I sin lägenhet. Som påminner om en container. Som står på ett tak i centrala Tromsø. Som ligger 60 trappsteg upp från gatunivån - utan hiss. Men med en underbar utsikt över de snötäckta taken. Donkeyman har tagit fram sin plastgran, monterat den och hängt upp en Amerikaniserad julbelysning i sagda "gran". Samt parkerat granen i altandörren till allmänt beskådande från gatan. Detta granträd skall stå till allmänt beskådande från 1. Advent till 20. dag Knut. Sedan åker det ut (eller rättare sagt in i sin förvaringskartong).

Detta är ett stort steg. Därför att Donkeyman har inte julpyntat sedan hustrun gick bort för tre år sedan. När andan faller på i nästa vecka skall julgranen få sällskap av några andra enklare julattiraljer.

Inga kommentarer: