lördag 10 december 2011

Observer

Donkeyman abonnerar sedan många år på "The Observer".

Som är Söndagsutgåvan av "Guardian", eller som den egentligen heter "The Manchester Guardian", men redan i Donkeymans ungdom hade denna tidning en ambition om att bli en rikstidning så man droppade "Manchester" ur namnet för kanske 50 år sedan.

Ända till för några få år sedan kom det ett exemplar av Söndagens "Observer" i Donkeymans brevlåda på Måndagen. Men med modern teknik så har Donkeyman numera utvidgat sin prenumeration till att omfatta "Guardian" på vardagar och "Observer" på söndagar. Till det facila priset av en knapp hundring i månaden kan han var morgon ladda ned dagens text och läsa den till morgonfikat. (För övrigt laddar han också ned var dags utgåva av "Svenska Dagbladet" men den läses senare på dagen. Svenskan är dock billigare - 300 spänn om året).

Hur som helst något försenat upptäcker alltså Donkeyman att hans husorgan firar jubileum. Och det är sannerligen ett ståndsmässigt sådant. Den första utgåvan av "Observer" kom nämligen ut 3:e söndagen före jul år 1791. För att sätta detta in i sitt sammanhang kan man nämna att i samma tid skedde bland annat följande:

- Louis XVI och Marie Antoinette sattes i husarrest
- Mozart låg på sin dödsbädd i Wien
- Pitt d.y. tvingades höja skatterna för att betala statens skulder efter det Amerikanska Frihetskriget
- Thomas Paine gav ut "Rights of Man"

Den sista händelsen skall Donkeyman återkomma till vid senare anledning. Men han vill redan nu flagga för att Thomas Paine är en av Donkeymans absoluta historiska favoriter.

För övrigt är inte heller "Svenskan" någon ungdom. Första numret kom ut just före jul år 1884. Och Donkeyman håller dessutom en annan och ännu äldre tidskrift. Det är "The Economist" som grundades år 1843, men det var redan i September så här fanns inte någon anknytning till julen.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: