måndag 21 december 2009

Midvinterblot

För tredje året i rad Filosoferar Donkeyman kring Julfirandet kontra Midvinterblotet. Och visst var det smart av prästerna att stjäla hela Midvinterfesten och göra det till Kristendomens stora helg. Ingen kunde ju veta när på året som Jesusbarnet var fött. Ingen kunde heller veta vilket år det var. Men prästerna samlades på ett kyrkomöte och bestämde att kyrkan skulle fira Jesus födelsedag den 25.December. Vilket alltså blev Juldagen. Och precis som alla andra helger så började helgen klockan 1800 dagen innan, dvs Julafton.

Det vi i dagens Sverige upplever som Julfirande är nära nog till 100% seder och bruk av relativt modern uppkomst.

Och precis som Donkeyman skrev för två år sedan så firar han inte Jul. Donkeyman firar däremot Midvinter. Och vintersolståndet äger i år rum om ett par små timmar. Då skall Donkeyman svänga en bägare och glädja sig åt att solen vänder. Äntligen är den förb**** mörka och trista höstperioden över. Vintern börjar men samtidigt blir allt ljusare och mer uthärdligt.

För två år sedan skrev Donkeyman följande om Midvinterblot

Och förra året skrev han detta Midvinterblot

De senaste två åren har det varit droskkörning i Tromsø som har gällt för Donkeyman. I år befinner sig Donkeyman ombord på sin isbrytare. Vintern har slagit till för fulla muggar. Snön yr runt kajerna och det är tvåsiffriga minusgrader. Enligt ursprungsplanen skulle Donkeyman ha haft en tre-fyra veckor ferie hemma i sin container på Tromsøs tak över jul och nyår. Detta fryser inne.

Om sjötrafiken tillåter det så skall han ta sig en miniferie över ett par - tre dagar i Stockholm. Men det verkar också frysa inne. Allt hänger på vädret, vinden och inte minst om det blir någon sjöfart. Men det är varslat en ankomst på Juldagen och om så sker så blir det Jul ombord för Donkeyman.

Fast egentligen är Donkeyman i uppror just nu. Hans närmaste vän ligger på intensiven på UNN och har otroligt dålig prognos. Och det är ett parallellfall till hustrun som gick bort för fem år sedan. Läkarna har genom flera år givit f*****n. I journalen står det röker och dricker - och därmed har man inte behövt bekymra sig om större diagnos än så. Allt är ju redan klart. Och när man äntligen inser att det kanske finns fler problem är det för sent.

Nu säger Donkeyman till prästerna - gör lite nytta. Be. Sätt i gång och be, för nu behövs all hjälp som tänkas kan. Varje halmstrå måste hållas fast vid. Donkeyman som är hedning ber till de Gudar han känner. Till vad nytta det nu kan vara.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: