torsdag 24 december 2009

Julesorg

I dag hade Donkeyman tänkt att publicera en djupt intellektuell fundering med utgångspunkt i Juleevangeliet. Sett i perspektiv av muren och händelserna i Palestina. Hur "de tre vise män" i dag sannolikt hade blivit skjutna som terrorister om de försökt att följa Julestjärnan till stallet i Bethlehem.

Men Donkeyman tryckte på "Delete" i förmiddags. Julhelgen har nämligen förvandlats till en sorgehögtid. Donkeymans bästa vän och sällskap under de senaste åren dog nämligen på UNN (Universitetssjukhuset Nord Norge) i morse.

Hon har försökt få hjälp hos den Norska hälsovården i flera år för olika problem. Under tre år som Donkeyman har stått henne nära har tre olika "fastleger" fastslagit hon inte har några hälsomässiga problem. Bara hon slutar att dricka och slutar att röka så blir allt ok. Trots att hela hennes omgivning sett att något är fel.

En ung läkarvikarie skickade slutligen in henne på sjukhuset för ett par veckor sedan. Och den hjälp hon har fått sedan hon väl fick passera porten in dit är oklanderlig. På alla sätt. Men den kommer alldeles för sent.

I dag på morgonen är hon alltså död. På Julaftons morgon orkade inte den lilla, tunna kroppen mer. Det fanns absolut inte något att göra. Allt som kunde göras var redan gjort. Och det var resultatet av en summa av många allvarliga förhållanden som orsakade det hela. Ting som utvecklat sig under en lång följd av år.

Så Donkeyman sitter och sörjer i sin ensamhet på Julafton. Han saknar det trevliga sällskapet. Han saknar de intellektuella diskussionerna. Han saknar resorna. Han saknar konserterna, musiken, böckerna och allt annat som vi upplevde gemensamt. Trots att vi "bara" var vänner. Och han har inte fler tårar igen.

För lite drygt fem år sedan förlorade Donkeyman sin fru på ett liknande sätt. Nu har han förlorat sin bästa vän. Eller "jourhavande fästmö" som han brukar säga. Och livet är åter lika ensamt som det var för några år sedan. Lyckligtvis har Donkeyman nog med arbete att begrava sig i den närmaste tiden. Annars skulle han säkert ta till flaskan. Men Julaftons kväll blir nog lite fuktig.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

4 kommentarer:

Sverker sa...

Beklagar sorgen mitt i juletid.
Hade du tänkt skriva nått sånt här om de 3 vise männen, så hade du skrivit dj..vligt bra!
http://stefanlindgren.blogspot.com/2009/12/tre-misstankta-iranska-terrorister.html

M.v.h

Nästan ångChief, d.v.s Sverker

Flunkbuster sa...

Tråkiga besked där, Donkeyman.
Hoppas du ändå får en hyfsat God Jul.

Westrobothnian sa...

Beklagar sorgen!
Kram!

-Jill- sa...

Så trist! Verden kan føles veldig urettferdig...

Stor klem til deg i romjula, skulle ønske du kunne vært her oppe sammen med oss.

Julekort her: http://zikkzakk.blogspot.com/2009/12/god-jul.html