torsdag 3 december 2009

Dalern

Skall man diskutera den Amerikanska statsskulden så måste man tänka i trillioner eller billioner, beroende på vilket språk man väljer. Men eftersom Donkeyman skriver på Svenska i den här bloggen så snacker vi alltså om billioner.

Amerikaner och Europeer har nämligen lite olika namn på de riktigt stora talen. Detta innebär att det som en Amerikan kallar för en trillion är vad vi kallar en billion. Eller tusen milliarder. Eller en million millioner. Det vill säga en etta med tolv nollor efter sig.

Det finns en Internetsite som heter US Debt Clock. Där kan man studera en hel del intressanta tal när det gäller det Amerikanska samhället. Källa är i det här fallet "US Treasury", vilket väl närmast kan översättas med det Amerikanska Finansdepartementet. Och det bör ju vara trovärdigt.

Här finner man bland annat att utestående den totala Federala skulden utgör 12 billioner dollar. Det vill säga 12.000.000.000.000 dollar. Utslaget på befolkningen gör det 39.178 dollar per person. Eller 110.972 dollar per skattebetalare.

Man finner också att den totala Amerikanska skuldsättningen (dvs summan av skulder hos hushåll, företag, finansinstitut, kommuner, delstater och den federala regeringen) utgör i underkant på 60 billioner dollar. Det vill säga 60.000.000.000.000 dollar. Vilket utslaget på befolkningen utgör 186.000 dollar per person. ( En intressant detalj som inte framkommer här är att 75% av den här skulden har skapats under de senaste 20 åren ).

Vidare kan man se att USA i år är på väg mot ett budgetunderskott på 1,5 billioner dollar.

Självfallet finns det inte en chans att den här skuldsättningen kan komma att betalas. Utlandsskulden är ungefär 44% av den totala skulden. Det finns redan länder som har slutat att köpa Amerikanska obligationer. Bland annat Ryssland och Indien som i stället köper på sig stora mängder med guld. Men många länder har stora delar av sina tillgångar i form av Amerikanska fordringar. I dollar. Vilket innebär att varje gång dollarkursen faller så kommer de att förlora tillgångar.

Enligt den Amerikanska ekonomen Peter Stansbery (som är känd för att vara en av de få som i detalj har förutsett alla tråkigheter som inträffat under de senaste åren) så förfaller ungefär 2 billioner av statsskulden till betalning under 2010. Lägger man budgetunderskottet på 1,5 billioner till detta så måste USA finansiera 3,5 billioner dollar nästa år. Det är i runda slängar 30 % av hela bruttonationalprodukten som kommer att bli lite över 13 billioner dollar.

Det finns i grunden bara en möjlighet för USA att klara av sina kortsiktiga åtaganden. Nämligen att starta sedelpressarna. Vilket kommer att försämra dollarns värde. Vilket kommer att försämra värdet på alla fordringar mot USA. Vilket kommer att göra att utlandet blir mindre och mindre benägna att låna ut pengar till USA.

Detta är en parallell till VietNamkriget. Har ni funderat på vem som betalade för det. Det var inte de Amerikanska skattebetalarna. Därför att då hade det aldrig blivit något VietNamkrig. De som betalade var alla de som hade fordringar i dollar. Som plötsligt upptäckte att de hade bortåt 50% mindre att hämta än vad de lånat ut. Och detta inkluderade de flesta fattiga länder i världen och i Sydamerika. Länder som Brasilien, Chile och Korea har all anledning att darra i knävecken i dessa tider.

Donkeyman åkte också på en blåsning den gången. Han satt med en rejäl stapel med sköna, härliga "greenbacks" som var intjänade ute på de stora haven. När plötsligt dalern gjorde ett skutt nedöver. Så Donkeyman förlorade 40% av sina tillgångar i stort sett över natten. Sedan den dagen har han varit väldigt misstänksam mot alla former av valutarörelser. Därför att Donkeyman kände inte alls för att finansiera USA:s krigföring i VietNam. Han tyckte att de Amerikanska skattebetalarna skulle betala USA:s krig. Så kunde Donkeyman dricka öl för sina pengar.

Så kan vi börja fundera på - vad händer om dollarn verkligen kommer att rasa. Ekonomer har förutspått dollarfall i många år nu. Och visst har den sakta glidit nedöver. Men viljan till att acceptera Amerikanska lån måste rimligen minska radikalt. Då återstår sedelpressen som enda alternativ för att hålla jippot gående "over there". Det finns ekonomer som påstår att dollarn i realiteten bara är värd några få cent.

Detta är vad Donkeyman kallar för en katastrofteori. Som är betydligt mer handfast och kortsiktig än till exempel den globala uppvärmningen, year 2000-bug, ozonhålet eller någon annan av alla de katastrofer som mänskligheten skall drabbas av. En sak är säker. Donkeyman tänker inte sitta på någon stapel med "greenbacks" eller ha inkomster i dollar i framtiden.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

2 kommentarer:

Jens-Jasper Gyllengahm sa...

Den senaste amerikanska krisen uppvisade samma mönster som tidigare de senaste decenniet - flera länder stödköper dollar. Om de skulle tvingas att sluta med det blir scenariot väldigt mörkt i sanning. Och i längden kan det inte fungera med kombinationen låg skatt för rika och väldiga militära åtaganden. Imperiekollaps?

Sverker sa...

Minsann, här är en chief till, som seglat ångbåt (nja, en COGES-typ, men iaf :-)
Jag skulle vilja informera om vad man kommer fram till, om man som problemlösande typ, som många utav oss maskinare är.
Börjar man gräva och analysera, så finnar man till sin, först förvåning, sen sakta stigande raseri, att de flesta banksystemen är ett satans påfund. Rent tekniskt och kortfattat går det till så att centralbankerna i västvärlden (där ränta inte är förbjudet, som i t.ex islamska länder) helt enkelt gör pengar av absolut ingenting, och sen "lånar ut" dom till inte bara privatpersoner och företag utan även kommuner och inte mist hela stater! Vi tar den värsta staten, d.v.s USA. Hur många vet att deras s.k riksbank är privatägd?
För oss som kan räkna, så inser vi det matematiskt omöjliga att betala av de konstant växande lån, som Donkeyman refererar till i USAs fall. Men det gäller även i Sverige. Möjligtvis att Norge är en av de få, som den internationella bankeliten ännu inte har total kontroll över. Alltså, revolution och damma av giljotinerna!