onsdag 24 december 2008

Midvinterblot

Donkeyman har redan tidigare förklarat att han inte firar kristen jul. Förra årets julartikel Midvinterblot förklarar inställningen till sådana ting. Vilket inte behöver upprepas.

Midvintern inträffade i söndags klockan 13.04. Då började jordaxeln att svänga tillbaka så att områdena i norr kommer närmare solen igen. Vilket innebär att där och då började en ny cykel i naturen. I realiteten innebar det att ett nytt år började. Och hade det inte varit för prästerna så hade vi antagligen firat nyårsafton den dagen. Vilket varit betydligt mer logiskt än den 31. December.

Detta året innebär däremot just midvintern en våldsam förändring av hela Donkeymans liv. Vi kan snacka om en revolution. Eller i vart fall om en nyårsafton.

Donkeyman har plågats av att för fem år sedan förlorade Donkeyman sin kvinna Borgny tack vare att det Norska "helsevesenet" misslyckats med att ta vara på henne. Donkeyman går så långt som att påstå att hon dog genom "negligence" utövad av hennes läkare. Något som har gjort honom gammal och bitter. Och Donkeyman vet att om han som rederiman hade hanterat driftsproblem på ett fartyg på samma sätt som hälsovården hanterade hans kvinna så hade Donkeyman åkt in i spjället. Medan det inte är någon som är ansvarig för något som helst inom den Norska sjukvården.

Verkligheten är att hennes "fastlege" bör passa sig för att möta en full och deppad Donkeyman i en mörk bakgata. Han kan komma i fara för att bli bankad både gul och blå. Vilket skulle föra Donkeyman in på ett uppehåll på centralfängelset. Men innerst inne skulle nog "yours truly" må ganska bra i själen om han slog läkaren i fråga sönder och samman även om det ledde till ett uppehåll bakom galler. Det är bara feghet och gammal Lutheransk uppfostran som har avhållit honom från något sådant. Även om det har kliat i fingrarna vid flera tillfällen när han har sett "svinet" ute på byen.

Senaste åren har han livnärt sig genom att köra droska och genom konsultuppdrag inom hans egentliga näringsfång - shipping. Men det har varit ett destruktivt och osocialt liv. Med ett dåligt betalt jobb har han tvingats jobba massor med timmar. Han har blivit direkt osocial och fått dåligt med tid till övers för sina närmaste.

Och nu på julenatten sitter Donkeyman ensam hemma och småhuttar på öl och brännvin. Och filosoferar över det som kunde ha varit. Kvinnan i hans liv önskade inte något hellre än att vi skulle ta ett utlandsuppdrag. Något som Donkeyman hade många erbjudanden om den gången.

Och hade Donkeyman gjort det hade hon också kommit inom en bättre hälsovård när hon blev dålig. Som troligen hade analyserat hennes problem mer seriöst och i vart fall försökt göra något åt saken. Det verkar nämligen som om andra länders system klarar av detta lite bättre än vad man gör i Norge - trots att det påstås vara världens bästa land att bo i (i vart fall av Norrmän).

Men i natt när Donkeyman parkerat sin droska efter sista ordinarie passet gick han hem till jourhavande fästmö och drack sig full. Något som pågick till klockan 9 i morse när han slutligen gick till vila. Uppe i "Donkeyman Towers" på Tromsøs tak.

Vilket betyder att Donkeyman inte är i stånd till att vara social på julafton. Så han har bara dragit igen dörren inifrån och sörjer över att han inte kom sig "av gårde" på julefirande hos den nära familjen som han egentligen älskar. Men samtidigt har han fått ett gott skäl till att sitta hemma och filosofera.

Men det är ett droskskift kvar. På nyårsnatten skall Donekeyman åter ratta taxi 31 men då blir det som extra helgchaffis. Vilket är något helt annat.

För när solen vände började han också på ett helt nytt liv. Den 23. körde han sitt sista skift som ordinarie chaffis hos Tromsø Taxi. Därför att han har blivit "headhuntad" tillbaka till det gamla livet. Sjöfarten. I Januari börjar Donkeyman att jobba för ett stort Svenskt företag och blir stationerad på Norrlandskusten. Med bättre pröjs än han haft från droskan och konsulteriet tillsammans. Till mycket mindre arbetsinsats.

Så det är inte att undra på att Donkeyman sitter och småsuger på sin julegrogg..... Och hoppas på framtiden. Medan han deppar över den kvinnan han älskade.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Det gjør meg ganske trist å lese at jula di har vært trist og full av savn etter mamma.
Jeg håper at det nye året vil bringe med seg mange nye og spennende muligheter for deg, selv om det fører med seg at du skal jobbe i Sverige. Blir du da å flytte til Sverige, eller blir du å beholde Tromsø som hjemme?

Håper vi ser deg i løpet av romjula, og at dagene frem mot det nye året blir lysere.

Stor juleklem fra Jill