fredag 18 december 2009

Vinter

Donkeyman tillbringar även den här vintern ombord på sin isbrytare i Husum. Men till skillnad från förra året (och ett gäng med år innan dess) så är det kallt som f*****n i December.

Senaste natten var det nästan -20 och det är inte långt undan nu heller. Och isen lägger. Snabbt som bara f****n. Så i dag var den stolta båten "Kämpe" ute och utförde säsongens första isbrytning. Vi "rensade" hamnen i Husum. Det var två båtar som skulle avgå ungefär samtidigt. Visserligen var det bara 5 cm nyis som lagt sig över natten, men det funkade också som en förberedelse för de närmaste dagarna.

Och nästa tur blir i morron lördag 0800 då vi väntar in en båt lastad med ved. Sedan lär det nog fortsätta dag ut och dag in i ungefär samma tempo.

Påfallande många av de fartyg som trafikerar här är har egentligen inte något här att göra vintertid. Kör man rätt fram så är det inte några problem med lite is. Men skall man ta sig till kaj med hjälp av en "thruster" som är obetydligt starkare än en vanlig värmefläkt så blir aldrig så lite obruten is ett oöverstigligt hinder.

Vid jämförelse med noteringarna från förra året så kan man konstatera att situationen i år per den 18. December är jämförbar med situationen av den 8.Februari i våras. Och prognoserna lovar bra med kyla i vart fall in på det nya året. Samt Ostlig vind närmaste tiden vilket gör att isen inte sticker ut på Bottenhavet. Dessutom är vattentempen betydligt lägre än de senaste åren.

Vilket i sin tur gör att Donkeyman som hade tänkt sig en behaglig treveckorsferie över Jul- och Nyår måste tänka om. Här blir det helt enkelt körning. Helg som vardag. Och Juleferien går rätt i dass. Men "so what"... Det är långt ifrån första gången.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: