fredag 3 oktober 2008

Terrorism på Hebreeiska

I skuggan av den stora finanskrisen har det inträffat intressanta ting nere i Israel - Palestina (vad man nu vill kalla det).

Dels har Olmert uttalat att han personligen anser att man bör avstå från all ockuperad mark. Det vill säga bosättningarna bör avvecklas. Synd bara att han väntade tills han har avgått med att torgföra de åsikterna. Fast å andra sidan hade antagligen de extrema elementen bland bosättarna tagit livet av honom om han sagt något sådant tidigare.

Ungefär som de gjorde med Isac Rabin i sin tid. Han ansågs ju som en förrädare i och med att han skrev under Osloavtalet som var långt försiktigare i sina krav.

Däremot skedde det ett annat högt profilerat attentat härom dagen. Det riktade sig mot Zeev Sternhell. En professor vid Hebrew University i Jerusalem. Men också en skarp kritiker av bosättarrörelsen. Sternhell är en av de överlevande från WW2. Han var ursprungligen Polsk men flyttade till Israel redan 1951. Men inte ens det räcker för att han skall kunna kritisera det som sker i landet. Någon placerade en bomb utanför dörren och ringde på. Rena flaxen gjorde att Sternhell överlevde. Och att inte någon helt oskyldig drabbades.

Israeliska staten har ju en mångårig tradition av att skicka bomber in genom fönstren hos folk som dom inte tycker om. Och om några andra som närvarar får himmelsfärd "på köpet" så tycker man antagligen att man gör en god gärning som gör dem till martyrer.

Men vad man inte skriver så mycket om längre är att den Sionistiska rörelsen även hade en militär gren som var mycket aktiv under perioden före staten Israels upprättande. Och attentaten riktade sig mot bland annat den brittiska styresmakten. Men också mot FN. Man mördade FN:s fredsmäklare, den Svenske Folke Bernadotte. Bernadotte hade under slutet av WW2 organiserat de så kallade "vita bussarna" som räddade många människor ut från de tyska koncentrationslägren. Men inte ens det var merit nog för att han skulle få leva. Den Sionistiska Sternligan såg sig betjänt av att likvidera honom i Jerusalem för att FN:s uppdrag skulle misslyckas.

Staten Israel är också ett av flera exempel på att terrorism faktiskt kan löna sig. Den sionistiska terrorn på 1930- och 40-talen hjälpte till att grunda staten Israel. Och den Israeliska statsterrorismen i modern tid hjälper till att skapa världens enda rasistiska stat.

Dagens Israel innehåller en stor mängd extrema sionister. Som finner en hemvist bland bosättarna. Vi snackar här om terrorister i ordets verkliga bemärkelse. En rörelse som är så stark att vare sig politiker, militären eller polisen vågar sig på den. Något som påminner om en "stat i staten".

För övrigt hittade jag en intressant bild som visar utvecklingen 1946-2000. Den talar för sig själv. Men den understryker Donkeymans åsikt att tvåstatslösningen är historia. Man borde gå in för en enstatslösning. Där Judar och Araber lever i samma stat och med samma rättigheter.

Donkeyman har skrivit en del artiklar tidigare om Israel - Palestina. Se speciellt 60-årsjubileum och Bantustans som jämför med Apartheids Sydafrika.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: