onsdag 8 oktober 2008

En Amerikansk Hjälte

Donkeyman har i många år arbetat med säkerhetsfrågor inom sjöfart och är därför intresserad i händelser inom det området. Han har precis hört talas om en säkerhetschef som var något utöver det normala. Och som bevisar att säkerhetsövningar gör nytta.

Cyril Richard Rescola var en Engelsk arméofficer som emigrerade till USA. Han hade en glänsande militär karriär med meriter från bland annat Rhodesia och VietNam. Med tiden pensionerade han sig och tog över jobbet som "Director of Security" hos Morgan Stanley.

Dessa hade sina kontor i World Trade Center.

När Rescola gjorde Riskanalyser insåg han snart den byggnadstekniska bristen som gjorde byggnaderna lämpliga mål för en lastbilsbomb. Men "Port Authorities" i NY som ägde byggnaderna trodde inte på honom.

1993 skedde det bekanta attentatet med en lastbilsburen bomb. Den gången ledde Rescola själv evakueringen och var siste man som lämnade byggnaden.

Han försökte övertala Morgan Stanley att lämna Manhattan. Han menade att en så pass profilerad byggnad som World Trade Center var ett uppenbart terroristmål och det var en helt onödig risk att ha kontor på en sådan plats. Han vann också fram. Meningen var att MS skulle flytta till New Jersey 2006.

Rescola tvingade igenom att alla Morgan Stanleys 2700 anställda över 20 våningsplan skulle ha evakueringsövning var 3:e månad. Något som också gällde "Senior Executives". Till stor irritation för många. Men man övade regelbundet.

När det första flygplanet träffade WT 1 var instruktionerna från myndighterna att alla skulle vara i ro där de befann sig och invänta instruktioner. Rescola gav f*****n. Han evakuerade omedelbart alla Morgan Stanleys anställda som befann sig i WT 2. Som siste man kom han ut och konstaterade att MS lokaler var tomma.

Ungefär då kom planet som gick rätt in i WT 2. Då hade han och hans 3 assistenter redan vänt tillbaka in i byggnaden för att evakuera andra. Sista gången han sågs i livet var på 72. våningen.

Morgan Stanley förlorade 6 av 2700 anställda, varav 4 var Rich och hans stab.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer: