tisdag 7 oktober 2008

Ett imperium faller

Alla de stora imperierna har förr eller senare fallit. Trots att de en gång verkade så solida och starka. Faraoerna, Grekerna, Pererna, Romarriket, Osmanska Riket, Engelska imperiet och så vidare. Samma gäller inte bara imperier i militär bemärkelse utan även i mer bildlikt ekonomiskt och kulturellt avseende. Liksom giganterna inom affärsvärlden. Den som har hegemonin har förr eller senare stått bland "ruinerna" och sett någon annan ta ledningen. Trots att man en gång inte trodde någon skulle kunna utmana.

Frågan är om inte den nuvarande finansiella krisen blir droppen som får det Amerikanska imperiet att falla. USA har varit den ledande makten på Västsidan av världen ända sedan WW2 och den ledande makten i hela världen sedan Sovjetunionens nedgång och fall.

Nu visar USA svaghet. Militärt vinner man inte kriget i Afganistan och sitter tungt fast i Irak. Samtidigt som man inte har resurser till fler militära operationer. Ekonomiskt genomförs en tung "räddningsplan" som många hävdar inte alls kommer att hjälpa. Fed tar upp större lån och trycker fler dollar. Men kommer man att över huvud taget klara av att betala sina skulder eller försvinner de i inflation och devalveringar.

Det finns också flera klara utmanare som kan utnyttja USA:s svaghet. Kina, En radda Gulfstater, Ryssland med flera kan komma att utnyttja situationen till sin fördel. Ekonomiskt är de beredda att ta över ledningen. Kanske till och med köpa upp de friska delarna av den Amerikanska ekonomin. Det är i vart fall uppenbart att de länder som inte har motstått västvärldens "råd" och som inte har genomfört "American style" inom sitt finansväsen som står starkt just nu.

Kanske framtidens historiker pekar på finanskrisen år 2008 som ögonblicket när en ny världsordning skapades. En ordning där USA bara är en av flera stora makter. Som måste positionera sig. Vi står kanske inför en utveckling som rullar på med stor fart men som vi inte ser helt klart ännu.

Och då är det en osäker utveckling med många potentiella frågetecken. Kommer regimerna i Egypten och Pakistan att hålla? Hur blir förhållandet mellan Iran och Saudi om USA lämnar området? Kommer Ryssland att definitivt få övertaget i Kaukasus? Hur blir förhållandet mellan Kina och Ryssland? Vart går EU? Vad sker med Israel - Palestinakonflikten? Kommer Turkiet att börja vrida sig bort från Europa?

Frågorna är många. En sak är säker. Den som är politiskt intresserad kommer att få många ting att diskutera framöver.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer: