lördag 18 oktober 2008

Nattklubben

Donkeyman har varit på nattklubb. För första gången på massor av år. Något som gjorde att hela lördagen gick åt till att sova ut ruset. Först på sen eftermiddag var det dags för morgonpilsnern och frukosten.

Tillsammans med jourhavande var han på Sjuans Ölsjapp till stängningsdags. Vilket inträffade vid ettblåset. Sedan blev det en annan pub till tre och slutligen nattklubb till fem. Tillsammans med en hord med skrikiga ungdomar. Som uppenbarligen var väl försedda med kulor till att betala drinkar och andra trevligheter.

Men - och här börjar en liten politisk fundering - både i Stockholm och i Göteborg som trots allt är betydligt större städer än Tromsö ser man färre med drängfulla människor. Vilket nog beror på en annan inställning till hur man organiserar utelivet.

I Tromsö har ju välvilliga politiker sett till att alla pubgästerna skickas ut på gatan samtidigt. Närmare bestämt klockan 03.30. Varefter hela horden skall hem samtidigt. Självfallet kan vare sig buss eller taxi svälja undan den här elefanthjorden.

Här i Göteborg har man differentierade stängningstider. De första sjappen slår igen vid ettiden och sedan fortsätter det utöver natten. Ända fram till klockan fem. Vilket ger ett stabilt utflöde av folk. 

Dessutom har man en differentierad toleransnivå. Dörren blir helt enkelt smalare efter ett. Vakterna ställer större och större krav på nykterhet och allmän ordning hos den som skall in ju senare (tidigare) det blir. Samtidigt som man också höjer åldersgränsen. Det sjapp som har 20 fram till klockan ett är kanske 23 när klockan passerat tre. Och så vidare.

Dessutom har nattklubbarna gaskammare för rökarna så att man slipper en hord med rökare som står utanför ingångsdörren. Har man passerat ut på gatan är det långt ifrån säkert att man kommer in igen även om man har betalt entré.

Den höjda toleransnivån utöver kvällen innebär att vid midnatt har man högre toleransnivå än vad vi har hemma i Tromsö. Men när klockan blir ett eller två är det plötsligt betydligt svårare att komma in. Om man har druckit mycket eller ger ett allmänt sluskigt intryck.

Allt detta sammantaget ger som resultat att det är bättre ordning på byen än vad vi är vana vid från just Tromsö. Eller Oslo för den skull. 

Sedan måste man också påpeka att den ordinarie kollektivtrafiken kör ända till klockan fyra. Vilket självfallet har en stor betydelse när det gäller att frakta hem folk.

Inga kommentarer: