torsdag 23 oktober 2008

Gubbdagis

Hela denna vecka leker Donkeyman och några andra äldre gentlemen med Chalmers maskinsimulator. På varje arbetsplats kan man plocka upp maskinsystemen i ett fartyg. Det ena efter det andra. Och så kör man det hela. Man startar och stoppar pumpar och andra maskinerier. Man öppnar och stänger ventiler. Man justerar reglersystemen. Allt ganska autentiskt.

Och så dyker det upp störningar som måste åtgärdas. Annars får de följder och så kommer hela systemet ur balans. Black Outerna står som spön i backen i salen.

I går torrkokade Donkeyman en större ångpanna på en tankbåt. Vilket i levande livet skulle ha givit Aalborg Boilers ett mångmiljonjobb. Samt i slutänden ledit till att den fullastade tankbåten drivit på land. Med en tänkbar miljökatastrof som följd.

Kort sagt vi har ganska kul. Hela anläggningen förvandlar gamla gubbar till unga pojkar. Och får dagarna till att gå väldigt fort. Med andra ord - ett perfekt gubbdagis.

Sedan är det en annan sak att simulatorn i sig är ganska gammal. Datorerna är från datorns barndom. Programmeringen är inte alltid helt verklighetstrogen. Det vore inte särdeles kostbart att genomföra avsevärda förbättringar. Men det skiner igenom att Sjöfarten inte är den mest prioriterade delen av Chalmers Tekniska Högskola.

1 kommentar:

Anonym sa...

Maskinrummet i Birger Jarl går också under tillnamnet "gubbadagis". Det enda som fattas är en parkeringsplats för rollator utanför maskinrumsdörren där den senare också går under namnet "logdörren".
Medelåldern på maskinistligan har på denna vakten har numera sjunkit till ungefär 64 år, sedan Peder Forssmark, vilken utan vidare svep antages vara en gammal känd kollega till Donkeyman från Waxholmsbåtarna, gick i pension vid fyllda 67 för ett år sedan!
mvh
chief karlsson