onsdag 22 oktober 2008

Maten

I går shoppade Donkeyman. Både materiellt och mentalt. En lång vandring ut och in genom diverse delikatessbutiker, fiskebutiker, saluhallar och så vidare gjorde att han närapå fick mental orgasm. Den som bor i Norge upplever det som en njutning att få gå i riktiga välförsedda butiker med varor från jordens alla hörn.

Dess värre har Senterpartiet och Norges Bondelag bestämt att den som bor i Norge enbart skall äta varor producerade inom landet. Äter man utländsk mat så dör man därför att den är så farlig och ohälsosam. Men verkligheten är att hela utlandet är befolkat än i dag. Vilket bevisar att den Norska maten vare sig är bättre eller sämre än maten i andra länder. Den är bara betydligt dyrare.

Därför behöver man då och då komma till andra länder och uppleva riktiga välsorterade butiker. Men det är våldsamma prisskillnader. Går man till en lågprisbutik (av samma typ som Rema, Kiwi, Rimi och allt vad de heter) så kostar det ibland bara hälften av vad det kostar i en "riktig" fullservicebutik. Men skillnaden här är att kunden får lov att välja. Billigt, massproducerat men ändå ok eller betydligt dyrare, godare och mycket bättre kvalitet.

Donkeyman var hos "Feskebröderna" och köpte ingredienser till en enkel seafoodanrättning som han och jourhavande smällde i sig i sin lilla stuga. Nedsköljd med ett gott vin. Från Systembolaget. Som har utvecklats till en mycket fin "Liquor Store" som skulle hävda sig var som helst. Man har för övrigt redan en butik i Köpenhamn.

För övrigt finns det en trevlig liten närbutik precis bredvid stugan. Den har öppet alla dagar året runt kl 9-22. Men vilket sortiment man har lyckats pressa in i en liten butik av samma storlek som en normal 7/11. Imponerande minst sagt. Men priset är nog 50% högre än om man går och handlar på stora butiker i centrum.

Så skall Donkeyman klaga ännu mer på Norska butiker. Här i Sverige har man pantapparater som sväljer ölboxar i samma takt som man hinner stoppa in dem i apparaten. Vilken skillnad mot Matservice hemma i Tromsö. Som tar emot boxar i en takt som en lus på tjärad sticka. Och som får driftstörning vid var 30:e box. Till och med den lilla närbutiken jag nämner ovan har snabba boxautomater.

Inga kommentarer: