torsdag 27 augusti 2015

Mallåkra

"Alla talar om vädret- men inte någon gör något åt det."

Minns inte varitfrån det här citatet kommer men en sak är säker. Vädret i Tromsø är i grunden ganska tråkigt. Det är ytterst sällan storm eller andra otrevliga överraskningar. Vet man var hög- och lågtrycken ligger, dvs vilken vindriktning det är samt när på året man befinner sig så behöver man inte se ut genom fönstret. Man vet vilket väder det är.

I korthet:

Vår- och Höst finns inte. Från snölagt till grön gräsmatta går på en vecka. Från lite grådaskigt till full vinter går på ett par dagar.

Vind från havet. Dvs SW, W, N och NE.

Vintertid får vi pendlande från -3 till +3. Under vissa omständigheter kan det komma våldsamt snöfall eller störtregn men normalt är det lite vitt yr på natten och duggregn eller snöblandat på dagen. Många gånger är trottoarerna i staden täckta av blankis.

Sommartid får vi pendlande från 0 till +8. Omväxlande störtregn eller duggregn. Molnigt eller grådask.

Vind från land. Dvs E eller S.

Vintertid blir det -10 och full vinter. Gärna vackert norrsken på nätterna. Efter mörkertidens slut i Januari kommer ofta otroligt fina vinterdagar med gnistrande solsken.

Sommartid blir det +20 och rena Mallorca. Ligger Högtrycket över Finland kan det dra upp varmluft ända nerifrån Norr- och Centraleuropa. Ligger det över Kola blir det också varmt men kanske inte lika långvarigt.

Den här sommaren har lämnat mycket övrigt att önska. Maj, Juni och Juli har varit rejäla besvikelser. Uteserveringarna har stått tomma. Molnigt, Duggregn och ibland Störtregn. Har det varit tendens till sommarväder någon dag så har det varit väck nästa dag.

Det har inte varit många dagar som Donkeyman har kunnat avnjuta Midnattssolen från takterassen som hör till hans lägenhet "Donkeyman Towers".

Men så blev det lite bättring i Augusti. Och de senaste veckorna har varit kompensation för allt. Solsken från molnfri himmel dag efter dag. Tjugo plusgrader i skuggan - mitt i natten !!!

Uteserveringarna har varit fullsmockade med sommarklädda och soltörstande Tromsøværingar. Ölet har flödat. Kort sagt- Rena Mallorca.

Och det tycks som om vädret skulle hålla sig lite till. När detta skrives kl 08 Torsdag morgon sista veckan i Augusti är det solsken från molnfri himmel. Donkeyman önskar bara att arbetsdagen skall gå snabbt så han kan smita ut och avnjuta de fåtaliga sommardagarna. De som "har hand om det", dvs folket uppe på "Meteorologen" säger att sommarvädret kanske överlever in i helgen men det är sk**tväder på väg från Syd. Högtrycket över Finland håller på att förlora kampen mot ett trist Lågtryck som är på väg in från Atlanten mot Skandinavien.

Nu är dess värre Midnattssolen slut för i år. Det är nattmörker ungefär 5 timmar per natt och den tiden utökas snabbt. Om tre månader börjar Mörkertiden.

Vid Midnatt i natt som var fick Donkeyman ett varsel om vad som skall komma. Det var ett otroligt kraftigt och vackert Norrsken. Han låg i kojen och försökte sova men kunde inte låta bli att studera de otroligt flotta "gardiner" av ljus som fladdrade uppe på himlen. Och det är inte vardagsmat i Augusti månad.

Men nu kallar plikten. Slut på att fifflosofera.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Här i Husum så har himlen öppnat sig nu ikväll..så du har nog en regnig och blöt helg att se fram emot..

Anonym sa...

Hallo, Vi som farit på Kongoriver 16 mil upp till Matati och lastat Loggs vet vad nederbörd är. 10.000 mm årsnederbörd vid Banana, flodens mynning.

Donkeyman sa...

Ja det är säkert. Matadi var en plats där det kunde regna och där det kunde bli hett. Du väcker till liv härliga minnen från Matadi, Boma och Banana.

Trikaren sa...

Vi har Afrikas Paris, Abidjan, där vi åkte taxi för att söka efter en Jazzklubb. Hur som helst så kom vi ju sedemera upp till Harbour Jazz club i Amsterdam med pilsner.

Trikaren på M/S Cumulus