måndag 10 augusti 2015

Halm

Ibland är det festligt att filosofera bara genom att låta tankarna fara och associera till något. Dagens ämne blir "Halm" och då kom de här tingen genom skallen:

Vad är Halm
Halm är strået som blir kvar när man har tröskat bort kornen. Halmen har begränsat näringsvärde men ändå har den ganska många användningsområden. Till att börja med kan det blandas ut med diverse olika ting och används som djurfoder. Hästar till exempel utfodrades gärna med halm.

Men det finns fler användningsområden. Man har stoppat madrasser med halm. Den har använts till taktäckning eller i utblandad form till byggnadsmaterial. Andra användningsområden är material till att fläta ihop prydnadsföremål eller till hattar.

Halmhatt
Halmhatten blev populär i vida kretsar under andra halvan av 1800-talet och långt in på 1900. Men det används halmhattar än i dag. De skyddar bra mot solen utan att värma allt för mycket. Dessutom finns många ganska snygga varianter. Donkeyman är själv stolt ägare av just en halmhatt.

Förr flätades halmhattar för hand men i dag är tillverkningen till stor del maskinell.

Minns ni "Halmhattarna"? Som var en känd företeelse för nästan 50 år sedan.

Det gör Donkeyman. När ungdomen var som Rödast och mest politiskt aktiv på slutet av 60-talet var det ett kreativt gäng inom FPU (Folkpartiets Ungdomsförbund) som "satte fart" på politiken och valkampen genom att köra med Halmhattar och Dixielandmusik. Vilket väckte stort uppseende som en liberal motpol. Greppet lyckades nog för att sprida budskapet.

De ledande "Halmhattarna" gick med tiden ganska långt i politiken. TIll exempel Per Ahlmark, Ola Ullsten och Per Gahrton. Men det var betydligt fler som senare blev framstående, men Donkeyman minns inte namnen. Det finns ett citat som kom många år senare när en av de ledande Socialdemokratiska politikerna berättade att han såg Ola Ullsten som en stor "Halmhatt".

Donkyman har googlat efter klipp eller bilder med "Halmhattarna" utan att lyckas.

Julbock
Julbockarna visade sig ha en mycket längre historia än Donkeyman kunde föreställa sig. De tillverkas givetvis också av Halm. Hur som helst går traditionen tillbaka till Hednisk tid. Man firade ju Jul även på den tiden, fast med ett annat innehåll. Man firade att solen vände. Hur som helst har Julen alltid varit en av de viktiga högtiderna på året och den har haft sina egna traditioner.

Julbocken tillskrevs magiska krafter och han skulle komma före Jul för att kontrollera att förberedelserna för Julhelgen gick till på rätt och riktigt sätt.

I början av 1800-talet förändrades Julbocken till att vara den som delade ut Julgåvorna. För att under andra halvan av seklet förlora den här rollen till den då nyuppfunna Jultomten. I dag är Julbocken främst ett av många prydnadsföremål som plockas fram till Julhelgen.

Så även i Gävle. Där har man sedan 1960-talet ställt upp en Julbock "King Size" mitt i staden. Och där har det skapas en tradition att denna eldas upp före Jul. Trots vakthållning lyckas en eller annan vandal sätta fyr på bocken i stort sett vart år. Något som har gjort Gävle världskänt. Se bara på Youtube. Det förekommer till och med spelbolag som tar vad på dagen när Gävlebocken skall brinna.

Halmgubbe
Härom dagen lyssnade Donkeyman på ett Radioprogram där en professor i Retorik klargjorde begreppet "Halmgubbe". På Engelska "Straw Man Argument".

Det är ett retoriskt grepp som har blivit alldeles för vanligt i modern politik. Kan beskrivas som att man avstår från att bemöta motståndarens argument i sak. I stället bygger man en nidbild av dessa. Samtidigt som man påfallande ofta försöker svartmåla motståndaren själv. Därmed flyttar man bort fokus från kärnfrågan och tar initiativet genom att gå till angrepp på motståndaren för något helt annat och irrelevant för frågan.

Vanliga metoder är att rycka loss enstaka citat från sitt sammanhang och använda dessa på ett helt annat sätt än vad motståndaren menade. En annan metod är att tillskriva motståndaren åsikter som denne inte har. Har man något negativt att avslöja om motståndaren så gör man gärna det också.  Även om allt detta är totalt irrelevant för kärnfrågan.

Finner man inte något annat så får man klistra någon "etikett" på denne. Till exempel genom att karakterisera motståndaren som anhängare av en eller annan suspekt "-ism".Allt för att tvinga motståndaren att försvara sig i stället för att argumentera för sin ståndpunkt.

Detta är en debatteknik som Donkeyman ogillar på det starkaste men dess värre har det blivit normal debatteknik som används av nästan hela det politiska spektret. Speciellt där man misstänker att motståndaren har stort stöd för sina åsikter i den aktuella frågan.

Skärgårdsmål
Vad har då den dialekten med Halm att göra. Jo, det är Donkeyman som associerar till en gammal historia. Detta var en dialekt som var allmänt spridd i Stockholms skärgård ända till helt nyligen. Donkeyman hade en jämnårig flickvän för ungefär 45 år sedan som snackade just den dialekten.

Men de som var unga så lite som 15- 20 år senare talade inte denna så i dag är de sista brukarna en god del upp i åren.

De som vill höra Skärgårdsmål kan lyssna på vilken pilsnerfilm med Skärgårdsmiljö som helst. Skådespelarna imiterade Skärgårdsmål efter bästa förmåga.

Några framträdande drag var att man använde det Stockholmska "e"-ljudet i ställt för "ä". Rev, Elg och så vidare. Sedan betonade man första stavelsen. Man sade Ka'pell i stället för Kapell. Vilket har gjort att moderna tiders människor tror att färjehamnen heter Kappelskär. Den heter alltså Kapellskär efter ett Kapell. Men Skärgårdsbon uttalade namnet Ka'pelskär.

Ett annat ord som går igen i många ortsnamn är "Skäl", som betyder säl. Exempel är "Skälbottna", "Skälvik" och mängder av andra platser på just "Skäl".

Det som de allra flesta pilsnerfilmer fick med sig var att man laborerade med "h"-ljudet. Ganska förenklat - ord som började med vokal fick ett "h" i början medan ord som började på "h" fick detta struket. Exempel havet = a've, han= an, heter= e'ter och så ångbåt= hå'ngbåt, uv= huv, halm= alm.

Och så till den gamla historien:

Översätt detta: 'Esten he'ter Alm och pre'sten e'ter halm.

Just det. Det blir "Hästen äter halm och prästen heter Alm på Rikssvenska.

Slutfilosoferat för i dag.

Inga kommentarer: