måndag 22 april 2013

PK Maffian

Nu har PK-Maffian slagit till igen. Denna gång i den Norska Statsförvaltningen.

Bakgrunden är att man arbetar med en ny motsvarighet till den Svenska "Sjömanslagen", det vill säga den lagstiftning som reglerar Sjöfolkets arbets- och anställningsförhållanden. Vilket ju är naturligt. All lagstiftning behöver ses över då och då.

Men - nu har galenskapen slagit till. Ordet "Sjømann" har nämligen visat sig vara "Ikke PK" och får inte användas längre. Det är nämligen inte "Genusneutralt" och ett eller annat geni har dessutom kommit på att till exempel "Reguleringen for oppsigelse av gravid sjömann" blir språkligt felaktig. Plus dessutom "Ikke PK".

Så då har man lagt pannorna i djupa veck. Ett förslag var "skipsarbeider". Som senare utvecklades till "skipsarbeidstaker". Men det var en tungvrickare så nu har man landat på "arbeidstaker".

Så nu väntar vi bara på att PK-Maffian skall komma med förslag till ny titulatur. Vad skall vi kalla en "Styrman". Vad skall vi kalla en "Båtsman", en "Jungman" och så vidare .......... Detta blir intressant.

Nästa steg blir naturligtvis tvungen omskrivning alternativt dödskallemärkning av hela Sjömanslitteraturen samt alla Sjömansvisor.

De som börjat korrigera i Torbjørn Enger och Astrid Lindgrens verk har en gigantisk uppgift här. Eftersom det är i Norge så måste man givetvis börja med sådana som Erik Bye men sedan är steget nära till Evert Taube och alla andra.

Men Donkeyman som är en beläst karl vet redan att en känd visa censurerades redan tidigt. Det gäller "Jungman Jansson" skriven av Dan Andersson. Den strof som lyder "på en farm i Alabama" löd ursprungligen "hos ett fnask i Yokohama". Så finns det ett par ändringar till men det kan inte Donkeyman ta på sparken.

Här kommer några exempel på vad som måste skrivas om. Alla gamla noter och inspelningar måste givetvis förstöras av PK-Kommisionen.

Icke längre PK

Mindre PK

Ännu mindre PK

Aldrig varit PK

Inga kommentarer: