lördag 25 juli 2015

Sommartankar

Det har varit en halvdålig sommar här i Nord. Visserligen har senaste veckorna varit ganka ok men när det skall vara mulet var tredje dag så blir det inte den rätta sommarkänslan. Inte heller vill de riktiga temperaturerna infinna sig.

Härom dagen tog det också slut på Midnattsolen. Visst är det ljust dygnet runt någon månad till men det skymmer mer och mer och sedan kommer nätterna. Samt årets värsta månader November och December. Och Donkeyman ser inte något alternativ till att övervintra utanför kartan ett år till.

Med stora ambitioner startade Donkeyman upp skrivandet igen. Bara för att få slängt tre båtar i famnen som han måste vara agent för. Plus några dagar i Bodø för att klara av en KlassAudit hos ett närstående rederi. Nu sitter han uppe i "Donkeyman Towers" på Tromsøs tak och väntar på att Pilserklockan skall slå 11. Då skall han nämligen infinna sig på Puben "G" för sina middagspilsner tillsamans med dagens Text. Dvs de lokala bleckorna, VG, Dagbladet, Dagens Næringsliv och Klassekampen. Plus kanske en liten politisk diskussion med någon annan öltörst broder eller syster.

Så måste jag också gjöra några rader om det Grekiska Dramat.

Det är väldigt tydligt att åsikterna här är delade i fem delar:

- Skandinavisk vänster som anser att det är skandal att politikerna inte stödjer Tsirpas och gör en full skuldnedskrivning. Detta bör vi betala med våra skattemedel av ren solidaritet. Dessutom är det bra om EU och Euron får sig en knäck för då kanske vi äntligen får slut på eländet.

- Vänstersidan i resten av EU som anser att man bör hjälpa Grekland. Men som också önskar att restaurera och förändra EU till något bättre. Med Grekland som medlemmar.

- Folk flest i de NordEuropeiska länderna som anser att Grekerna får skylla sig själva. Man önskar över huvud taget inte betala en femöring av sina skattepengar för att stödja Grekland. Sparka ut dem är budskapet i de kretsarna.

- Den yttersta högern inom EU som inte vill betala något som helst till Grekland. Dessutom är det bra om EU och Euron får sig en knäck. Många av dessa anser dessutom att det är bättre att samarbeta med Rysslands nationalister.

- Socialdemokrati, Center och Konservativa i de flesta EU-länder som anser att man måste finna pragmatiska lösningar för att både rädda Grekland men också för att stärka och reformera både EU och Euro.

Det är sällan vi får en politisk fråga på bordet där meningarna faktiskt går så pass isär.

Sedan utmålas det nya avtalet som ungefär det samma som Grekland röstade nej till. Det är inte heller riktigt. Det nya avtalet har ett ganska avvikande innehåll. Men basen är den samma- Grekland måste reformera sin förvaltning i utbyte mot skuldnedskrivningar.

Man kan ju också förvåna sig över att många debattörer här på hemmaplan menar att de Grekiska rösterna är mer värda än till exempel väljarna i Finland, Slovakien, Irland eller Nordeuropa över huvud taget.

Grekland har för övrigt bättre lånevillkor än till exempel Irland, Baltiska staterna och flera andra. Skillnaden är att Grekland saknar intäkter.

NU är det snart pilsnertime.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Är det puben "G" som är första sjappet numera?

Donkeyman sa...

Nejdå. För att komma dit passerar Donkeyman fyra andra "vattenhål". Men efter 100 meters promenad når man dit och det är numera fast bula för tidningsläsning dagtid på lördagar.