onsdag 3 november 2010

Självplågare

Att vara supporter till ett lag är en form av självplågeri. Det spelar inte någon roll om det gäller Fotboll, Hockey, Bandy eller något annat. För de allra flesta innebär det en livslång kärlek och samtidigt ett livslångt lidande. Visst kan man göra det lätt för sig och "hålla på" Manchester United, Barcelona eller någon annan av "De Stora Kanonerna". Då är man i grunden säkrad seger i de allra flesta matcher samt titlar nästan varje år. Det värsta man kan drabbas av är en misslyckad säsong när laget "bara" kommer på fjärde plats eller så. Men det tar de här gängen igen nästa år. Att hålla på sådana lag är att göra livet lätt för sig. Man har valt "gräddfilen".

Men jag misstänker att den stora massan av supporters inte genomlever sina supporterliv på det viset. Man håller på ett lag som vinner och förlorar matcher om vartannat. Lag som någon gång kämpar om en medalj bara för att nästa år kämpa om att undvika nedflyttning. Många håller på lag där den stora drömmen är att klättra ett steg högre i seriestegen och därmed "bara" vara ett par eller tre nivåer under Högsta Serien.

Det är supporters som genom livet lär sig att matchresultat i högsta grad är färskvara. Man firar en seger därför att man vet att nästa gång är det långt ifrån säkert att den upprepas.

Donkeyman är lidelsefullt intresserad av Bandy, Hockey och Fotboll. Men också av Speedway och Cricket. Och jämfört med "De Stora Kanonerna" så håller han på ganska hopplösa lag. Lag som sällan eller aldrig vinner några serier. Men som däremot har för vana att "åka ur" med jämna mellanrum.

I första hand är det givetvis Hammarby som är den stora kärleken. I alla idrotter som de utövar. Och det har varit ett livslångt lidande. Donkeyman har följt laget sedan 50-talet med glädjeämnen och sorger om vartannat.

Hammarby Fotboll har åkt upp och ned mellan högsta och näst högsta serien i alla tider. Bortsett från ett tiotal år i början på detta sekel när man var fast inventarium i Allsvenskan. Och den minnesvärda säsongen 2001 när man faktiskt vann hela grejan. För att uppnå den segern hade man kämpat i 104 år. Så det är inte att undra på om "Bajarna" firade - det kan ju ta 104 år till nästa gång.

Hammarby Bandy var ute ur Allsvenskan i nästan 20 år innan man rekonstruerade det hela och kom tillbaka. Så blev man ett topplag som gick till final. Men man förlorade ett halvdussin finaler nästan på raken innan man tog det där guldet som man jobbat för i nära 100 år. En minnesvärd snöstormsdag i mars i år.

Hammarby Hockeyn var fram till 1950-talet Sveriges bästa lag. Sedan dess har det bara varit elände, elände, mer elände och slutligen konkurs. Men i god gammal "Bajenanda" lyckades man göra något bra av det också. "Bajen Fans Hockey" föddes 2008 och har genom seriesegrar -08 och -09 spelar man nu i div III Stockholm Norra. Med ett osannolikt publikstöd. Och klubben ägs, drivs och sköts av Supporterna själva.

"Bajare" har alltid varit glada typer som inte tagit för allvarligt på det hela. Enligt den gamla "Bajenandan" tar man dagen som den kommer. Om vi "torskar" så beror det på att vi inte var bra nog. Eller så här - Om vi vinner så dricker vi för att festa, om vi förlorar så dricker vi för att dränka sorgerna och om vi spelar oavgjort så dricker vi för att vi är törstiga.

"Firmor" och "Huliganer" är lika moderna företeelser i "Bajen" som "Kritstreck" och "Finanshajar". Bägge sorterna för bara elände med sig i idrottslag. Något som den tragiskt misskötta Hockeyn kan vittna om. Och fanen vete om inte Fotbollen är på väg mot samma håll.

Men Donkeyman har flera lag som han följer på nära håll. Såsom boende i Tromsø är givet vis TIL, det vill säga Tromsø Idrettslag ett naturligt val. Ett lag som faktiskt har haft en del framgångar. Två helt osannolikt festliga Cupfinalsegrar nere i Oslo. Ett seriesilver och Två seriebrons. Varav det senaste nu i år. Men mellan de festliga ögonblicken finns det många sorgliga händelser med matcher som skulle ha vunnits om inte ........ Och så vidare.

Och som arbetande i Ö-vik går givetvis Donkeyman på MoDo Hockeyn. För andra säsongen i rad har han Säsongkort. Men med vanlig precision så jobbade han inte här 2007 när laget blev Svenska Mästare. Nejdå, han jobbar här -08, -09 och -10 när laget är högst mänskligt och kämpar för att nå slutspel. Men vilka högtidsstunder man bjuds på.

Som i går kväll mot Brynäs. MoDo börjar matchen bra och skapar en radda väldigt vassa målchanser bara för att ligga under med 0-3 inom 8 minuter. Men snacka om moral. Man kämpade sig tillbaka in i matchen och taket lyfte när 4-3 - målet satt.

Och precis som Donkeyman fick uppleva "Nackas" återkomst -64 så fick han uppleva "Foppas" retur -08. Och "Superkedjan -09. Så mellan sorgerna upplever en Supporter många glada stunder.

Så skall Donkeyman bara räkna upp andra lag som han följer - med glädje och sorg:

Haparanda-Tornio Bandy
GAIS Bandy
AFC Wimbledon
Tranmere Rovers
Partick Thistle FC
Montreal Canadiens
Bajen Speedway
Surrey Cricket

Det finns dem bland Donkeymans vänner som säger att han "Samlar på Hopplösa Lag". Men det är nog festligare att följa ett så kallad "hopplöst" lag än att välja en "gräddfil" i form av de stora klubbarna. Tycker alltså Donkeyman.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer: