fredag 5 november 2010

Självplågare (2)

Jag har fått e-mail som tackar för att jag börjat skriva igen. Och något som undrar hur i all sin dar jag kan hålla på så "hopplösa" lag.

Men det finns förklaringar till allt. Så jag lägger till en kommentar till "andrahandslistan" i förra inlägget:

HT Bandy
Min moder var från Tornedalen. Så från det att jag var liten "kotte" började familjen resa dit upp och hälsa på hennes släkt. Det blev 2-3 resor per år under ganska många år. Och eftersom jag var Bandyfreak redan som just liten "kotte" så upptäckte jag snabbt att Haparanda SK/T (Utläses Sportklubben Taktik) var ett dj****t bra bandylag.

De var så bra att de spelade jämnt med de bästa Svenska lagen på 50-talet när det reste norröver för att träningsspela inför seriestarten (det fanns ju inte konstfryst då). Och de exporterade massor av spelare söderöver som blev stjärnor. Så jag var på Bandymatch i Haparanda redan på 60-talet. På den tiden fick inte Norrlandslag spela i Allsvenskan.

När "Norrlandsfönstret" öppnades kvalade de några gånger till högsta serien men då hade laget fallit i spelstyrka. Fast 1971 var de nära. Då spelades en kvalserie och de hade inlett i stor stil. Man skulle "bara" resa ned till Stockholm och "köra över" Nynäshamn så var man i Allsvenskan. Men ryktet säger att spelarna tog ut segern i förskott och gick på nattklubb kvällen före - när man ändå var i Stockholm och skulle möta ett "skitlag". Resultatet var förlust och Allsvenska platsen gick upp i rök. Med följd att Kalix blev Norrbottens ledande lag. I många år.

De senaste 10 åren har Tornio PSV dominerat Finsk Bandy men spelat sina hemmamatcher i Haparanda. Så samarbetet har blivit närmare och närmare fram till dess klubbarna slog sig ihop. Nu spelar HT-Bandy i Elitserien i Sverige och utvecklingslaget i Finsk Elitserie. Och Donkeyman följer med. Var bland annat närvarande på historiens första Elitseriematch i Happis förra året.

AFC Wimbledon
Donkeyman har bott och jobbat i London. Då bodde han i just Wimbledon och höll med Elitserienklubben Wimbledon FC. Som senare köptes upp och flyttades till Milton Keynes under skandalösa former. Men fansen bildade en ny förening under namnet AFC Wimbledon. En förening som Donkeyman har stött hela tiden och som han också är delägare i.

AFC har sakta men säkert klättrat upp genom serierna och efter en radda med seriesegrar är man nu i "The Conference", det vill säga serien under ligan.

Tranmere Rovers
För över 40 år sedan kom Donkeyman som ung sjöman till Birkenhead. Som ligger på sydsidan av River Mersey. På nordsidan ligger Liverpool och de flesta upplever nog detta som en enda stad eftersom det finns både järnvägs- och biltunnlar emellan. Men fotbollslaget i Birkenhead heter Tranmere Rovers. De spelar på Prenton Park. Och där var Donkeyman den gången. Vilket var början på en livslång kärlek.

Partick Thistle
När Donkeyman var helt ung var han i Glasgow för att praktisera på Babcock&Wilcoks ångpannefabrik. Som låg i Clydebank. Men de här månaderna bodde han inneboende hos en familj i Glasgow som dels var fanatiska anhängare av "Scottish Nationalist Party". De höll en dagstidning som hette "The Scottish Nationalist". Deras slogan var: "Scotland Free by 73' ". Vilket historien visade inte riktigt höll.

Men familjen var lika lidelsefulla anhängare av fotbollslaget Partick Thistle. Som den gången låg i högsta serien och hade gjort så sedan urminnes tider. Egentligen är det bara de sista 20 åren som de har kommit ordentligt på "dekis". Även om de aldrig har vunnit något som helst.

Montreal Canadiens
Detta är inte något "hopplöst" lag. Det är den mest meriterade föreningen på den Amerikanska kontinenten. Skälet till att Donkeyman fastnade för dem är att när han var ung var vi ett gäng som spelade hockeyspel. Den gången bestod NHL av sex lag och vi var sex grabbar. Alltså valde vi varsitt lag som vi "var" år efter år. Och jag var Montreal. Med spelare som jag hade målat i korrekta dräkter.

Det var inte heller något dåligt val eftersom de vann riktiga NHL vart och vartannat år på den tiden. Med storstjärnor av en annan värld jämfört med våra Svenska stjärnor på den tiden. Inte kunde jag ana den gången att mitt framtida arbete skulle föra mig till Montreal många gånger och att jag skulle få uppleva Canadiens i verkligheten. Både på gamla Forum och på nya Bell Arena.

Bajen Speedway
Donkeyman har alltid gillat speedway. Utan att vara entusiast för något särskilt lag. Även om han mycket väl minns "Varg-Olle" och de andra gamla hjältarna. Men när Hammarby startade upp Speedway så hängde han med på tåget. De första åren som kröntes med uppflyttning till Elitserien och efter ett år när man drog tillbaka laget beroende på dålig ekonomi.

Men Donkeyman hänger med än. Därför att nu har man rekonstruerat. Man har vunnit Allsvenskan men får inte flytta upp till Elitserien därför att den har "stängts". Trots att Bajen numera har ekonomin i ordning. Men - "tider skola komma". En Bajare ger aldrig upp .....

Surrey Cricket
När den unge Donkeyman var si så där 12 år skickades han över sommaren till England för att lära sig Engelska. Något som var var väldigt förnuftigt gjort av hans föräldrar. Donkeyman tillbringade 8 veckor i Penzance hos en familj som var Cricketentusiaster och som invigde honom i den sportens hemligheter. Vilka är många eftersom folk som inte förstår sporten tycker att den är lika spännande som att se färg torka.

Sedan Donkeyman blivit vuxen har han tillbringat mycket tid i England, SydAfrika och andra länder där man spelar Cricket. Och därmed har han också gått på många intressanta matcher och sett ännu fler på TV. Och haft glädje av erfarenheterna från Cricketbanan i Penzance den gången för 50 år sedan.

Och eftersom han bodde en tid i London blev det en hel del matcher på "The Oval" och "Lords". Men hemmalaget på "The Oval", dvs Surrey blev Donkeymans lag.

GAIS Bandy
Så avslutar Donkeyman med GAIS Bandy. Sedan han fått ett e-mail från vännen Arne som undrar om inte GAIS är att gå lite väl "över kanten". Men då vill han först framhålla att GAIS är på något sätt Göteborgarnas svar på Bajen. Det vill säga ett lag med entusiastisk publik som inte vinner särskilt mycket.

Sedan är det så att Donkeyman älskar Bandy. Och i området från Vänern och ner mot Götet finns det massor av kompetenta lag. Till exempel Villa, LAIK, Gripen, Vänersborg, Blåsut, Surte och Kungälv. Dessutom är Göteborg ett av Sveriges största Bandydistrikt med mängder av lag på lägre nivå.

Det vore ett stort lyft för sporten om det kom ett Elitlag från själva Götet. Och när GAIS valde att satsa på Bandy för några år sedan så började Donkeyman stödja dem. Därför att de har verkligen möjligheterna. En stor stad. Ett känt varumärke. Entusiastiska supporters. Dessutom har de skaffat sig en förnuftig ledning.

Man har på många sätt kopierat Bajen Bandy. Genom att få till en Bandybana på Heden, vilket är lika mycket "mitt i stan" som Zinken. Man har knutit särdeles entusiastiska och kompetenta personer till klubben. Sakta men säkert har man byggt upp ett bra lag och slutligen har man värvat en "Super Star" i form av Magnus Muhren. Som jag hoppas kommer att göra samma för GAIS som Jonas Claesson gjorde för Bajen.

Därför att detta vore dj****t bra för Bandy som sport.

Donkeyman är för övrigt gammal kompis med några av GAIS-arna. Vilket hjälper till. Och han skall se minst ett par matcher i Götet i vinter. Plus några Bajen-matcher givetvis.

Därför håller Donkeyman på GAIS Bandy. Precis som han hoppas att IFK Malmö Bandy skall inspireras av dem. Även om de ligger en del år efter Bajen och GAIS.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer: