onsdag 7 juli 2010

Symfoniorkester

Det finns inte något som kan mäta sig med en riktig Symfoniorkester. En fulltalig orkester med si så där 100 man och kvinnor. Som släpper loss och spelar så stickor och strån ryker. Donkeyman älskar sådant och han har genom åren varit på många sådana konserter världen runt.

Donkeyman har sett Berliner Philharmoniker. Han har sett Royal Philharmonic. Han har sett Wiener Philharmoniker. Och en massa andra stora orkestrar. Även utanför Europa som i USA och Argentina.

Samtidigt har Donkeyman en stor känsla för vanlig härlig gammaldags Rock'n Roll, eller snarare Rockabilly. Han älskar också gammal hederlig Trad Jazz. Och en massa annan musik. Donkeyman älskar helt enkelt musik. Men den här korta artikeln handlar om klassisk musik.

Se på dessa tre klipp. Visst är det härligt.

Berliner Luft - Berliner Philharmoniker
Detta är bara några dagar gammalt och visar hur "Vuzuelor" också kan användas. Klippet är från en årlig utomhuskonsert i Wadbühne i Berlin. Donkeyman har varit där en gång. Det är en upplevelse.

Radetzky Marsch - Wiener Philharmoniker
Detta är från en gammal nyårskonsert med Herbert von Karajan som dirigent. Där har Donkeyman inte varit men han har sett konserten på TV. År efter år.

Pomp and Circumstance March no 1 - BBC Symphony Orchestra
Detta är från "Last Night of the Proms" härom året. Och Royal Albert Hall är närapå Donkeymans hemmabana. Här har han varit på många konserter. Och kommer att åka på många fler.

I Oktober har Donkeyman biljetter till två konserter i Royal Albert Hall med Royal Philharmonic. Dels är det en minneskonsert med verk av Edward Elgar, den Engelska nationalkompositören och så är det en konsert med lite mer moderna ting, det blir Carmina Burana av Carl Orff.

I November blir det åter Royal Albert Hall. Den gången blir det "Classical Spectacular" också med Royal Philharmonic. En föreställning som Donkeyman har övervarat 6 gånger hittills och blivit lika tagen var gång.

Några sammansatta klipp från Classical Spectacular

Och det är inte vilka platser som helst som Donkeyman har handlat upp sig på. Det är de mest exklusiva logeplatser som existerar. Svindyrt. Men värt varenda penny.

Enda problemet är - vem skall följa med. Donkeyman är så in i h****e ensam numera. Hustrun dog för sex år sedan och Prinsessan dog i vintras. Bägge älskade sådant här. Men alla andra som han har försökt lura med bara slår ifrån sig och föredrar att åka till Mallis och sippa i sig paraplydrinkar. Trots att det finns både champagnebarer och krogar på Royal Albert Hall. Även om vädret är lite sämre - fast det är ju inte utomhuskonsert.

Så Donkeyman får väl göra som vanligt - kasta ena biljetten i soptunnan. Och hoppas på bättre lycka nästa gång.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Inga kommentarer: