onsdag 14 juli 2010

Afrikaaners

Nu är Fotboll-VM i SydAfrika över. Media har skickat ned högvis med reportrar som har rapporterat från olika fattiga svarta områden. Men i likhet med den information som Svenska media har lämnat om detta land under de senaste 50 åren har man avstått från att rapportera om att det även finns fattiga vita. Ganska många dessutom.

Men fattiga vita passar inte in i den mediabild som har bestämt att de vita uteslutande är överklass och de svarta uteslutande är underklass.

Vad är då en Afrikaaner. Donkeyman har inte skrivit om detta folk så mycket tidigare. Annat än som en jämförelse med staten Israel. En av de artiklarna finns på denna länk. Men Donkeyman har egen erfarenhet.

Under 1970- och 1980-talen var Donkeyman ganska mycket i Sydafrika genom sitt jobb. Det var också på den tiden som Apartheid stod på sin höjdpunkt. Något som ledde till att han intresserade sig för det folk som stod bakom den rådande politiken. Och försökte lära sig hur det kom sig att den politiken hade uppstått. Samtidigt som han lärde sig en del "Afrikaans".

Mycket Kort (och schematisk) Historik:

Den vita bosättningen började på 1600-talet. Då anlades "Cape Town" som en mellanstation för fartygstrafiken mellan Holland och kolonien Batavia (=nuvarande Indonesien). Kolonien drevs av det Holländska Ostindiska Kompaniet och det var inte tal om kolonisation i senare tiders betydelse. Man anlade en replipunkt för sjöfarten - that´s it.

Inte desto mindre blev det med tiden mer och mer "vanlig befolkning". Det vill säga Holländare som inte var anställda av Ostindiska Kompaniet utan som var "Free Burghers". Och de anlade jordbruk, vingårdar och koloniserade det som kom att bli "Kapkolonien".

Men dessa stod i praktiken utanför all kontakt med Europeiskt inflytande och man kan säga att 1700-talets vita befolkning i den vidsträckta "Kapkolonien" var den absolut mest isolerade vita befolkningen i hela världen. Man var vana att sköta sig själva. Vilket tog ett abrupt slut i början på 1800-talet när England erövrade området. Och England var inställda på kolonisation - utan att ta hänsyn till en massa självrådande vita Holländare som redan då hade 150 år "på nacken" i området.

Ganska snart fann de så kallade "Boerna" situationen outhärdlig och många drog inåt i Afrika i det så kallade "Groote Trek". Då befolkade man i stället det som skulle bli Transvaal och Oranjefristaten. I konflikt med dem som redan bodde där, dvs diverse svarta folk. Där bildade man två republiker som levde för sig själva i många år.

Ända till dess att den Engelska hungern efter rikedomar blivit ännu större. Därför att man funnit Guld i de två "Boerrepublikerna". Detta ledde i sin tur till det så kallade "Boerkriget". Där hela det Engelska imperiet behövde 3 år för att besegra en befolkning som bestod av 125000 personer. Varvav ungefär 25000 kvinnor och barn dog i Engelska koncentrationsläger. Det vill säga 1/5 av hela befolkningen.

Men "Boerna" förlorade mer än så. En mycket stor del av dem förlorade även sina gårdar och sin egendom. Vid tiden för 1:a världskriget var Boerbefolkningen i verkligheten kanske den fattigaste vita befolkningen i hela världen. Och bitterheten mot allt Engelskt var stark.

Några få år senare ville Engelsmännen att de här människorna som över huvud taget inte varit i Europa på flera hundra år (men som förtrycktes av Engelsmän) skulle delta i ett Europeiskt krig mot någon som hette Hitler. Det var knappast förvånansvärt att påfallande många inte hade lust med den saken. Däremot byggde man upp en nationalism som är mycket lika den som Sionisterna byggde upp i Israel. Donkeyman har jämfört de här två rörelserna i den länk som finns högre upp på sidan.

Och - under över alla under - år 1948 lyckas de vinna valet, tar över regeringsmakten och reformerar hela landet. "Nu har vi fått tillbaka det vi förlorade för 50 år sedan och vi skall aldrig förlora det igen". Dess värre valde man fel taktik vilket ledde till att man än en gång förlorade. För 15 år sedan.

Under Apartheid hade även de allra fattigaste bland Afrikaaners någonting. Bland annat förtur till en stor mängd lågt kvalificerade statliga jobb. Men nu är många tillbaka på "ruta noll". Många står på samma status som efter Boerkriget.

Tidningen "Boston Globe" publicerar på Internet ett par gånger i veckan otroligt fina bildreportage som kallas för "The Big Picture" och i slutskedet av Fotboll-VM publicerade man ett reportage från ett läger för fattiga vita.

Donkeyman kan bara påpeka att detta är inte något nytt för honom. För 40 och 30 år sedan upplevde han så många fattiga och trista miljöer bland Boer i Sydafrika att inte något förvånar honom. (Och i grunden fanns samma problem i Angola och Mocambique, fast av lite andra skäl.)

Men precis som för 40 och 30 år sedan orkar inte Svenska journalister sätta sig in i den totala bilden utan man avstår från att informera om valda delar av Sydafrika.

För övrigt har merparten av "Afrikaaners" familjer varit ungefär dubbelt så länge i Sydafrika som Svenska Kungens familj har varit i Sverige.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

1 kommentar:

Rune sa...

Intressant är att titta på andelen svarta 1948 mot 1998, man hade ingen möjlighet att förbättra situationen för dom svarta, även om viljan fanns. Det enda som möjligen kunde hjälpa den vita minoritetn var en faktisk rasåtskillnad isf en juridisk.

http://www.youtube.com/watch?v=vtKKJSfYraU