onsdag 20 augusti 2008

Vindflöjel

För mindre än ett år sedan satt herrar Sponheim och Høybraaten och flirtade med Jens. Detta skedde i direktsändning på självaste valnatten. Bägge lämnade då offentligen den borgerliga sidan och uttryckte klara önskemål om att få gå i äktenskap med de röd/gröna. Och man mer än antydde att det kunde vara lämpligt att hiva ut SV ur regeringen och ersätta med de båda mittbröderna.

I Norsk politik finns nämligen tre små sekter som skulle kunna beskrivas som Centerextremister. Och som genom årens lopp har haft mycket mer att säga till om än vad deras valresultat normalt sett skulle ge dem. Men just nu är det bara SP som sitter vid köttgrytorna medan V och KrF är i opposition. Problemet för "de stora" partierna är att inte någon realistisk regeringskonstellation kan få majoritet utan att ha med en eller flera av dem.

Med i det närmaste gemensam mun förkastade de båda partiledarna att FrP i det närmaste var spetälska och att varje form av samarbete med dem var totalt otänkbart. Att folk några timmar tidigare hade röstat på dem i tro att de var borgerliga partier var inte något som gav dem dåligt samvete. Här gällde det att snabbast möjligt ta sig över till den andra sidan. (Och de köttgrytor som möjligen erbjöds där).

Donkeyman kommenterade det hela i flera artiklar. Bland annat Valkampen och Selvskudd.

Sedan den gången har tidvattnet skiftat många gånger. Men det är tydligt för alla att opinionen går FrP:s och Høyres väg. I vart fall just nu. Och i dagens radiosändningar låtsas plötsligt Ayatollah Dagfinn som om han aldrig sagt något som helst den gången. Han drar tillbaka frieriet till AP och uttalar klart och tydligt att han önskar en ny regering. Vidare uttalar han respekt för FrP och dess åsikter. Med andra ord - den förändrade opinionen gör att en regering Frp - H - KrF plötsligt är fullt realistisk. Till och med trolig. Och då ger man AP korgen och spelar försmådd friare.

Snacka om helomvändning. Har han möjligen fått direktiv från den store Chefen.

Inga kommentarer: