söndag 30 september 2007

Valkampen

Det finns mycket att säga om den just avslutade valkampen.

En sak är att den dominerades totalt av rikspolitikerna trots att det gällde ett lokalval. Men det finns värre ting.

Som utlänning chockerades jag ännu en gång av den sk***tkastning som kännetecknar Norsk politik. Man debatterar de faktiska politiska frågorna i påfallande liten grad. Och när man gör det så är det i form av politisk teater i TV regisserad av programledarna. Här driver man en Amerikaniserad valkamp - fast utan den finess som yankees trots allt besitter.

Partierna försökte i förvånansvärt liten grad att föra fram sin egen politik. I stället var huvudsaken att framhålla de påstådda bristerna hos sina motståndare. Och eftersom man har haft en del växlingar vid makten så kunde man krydda varje debatt med beskyllningar mot motståndarna för att ha skapat alla problem när de satt vid makten.

Valkampen fick också karaktär av "alla mot en". Detta i regi av strategerna hos AP. Det gick i huvudsak ut på att kasta sk***t på FrP. Det vill säga - man angrep inte FrP:s politik på ett sakligt sätt. Något som inte borde ha varit erbjudit några större svårigheter för kreativa politiker. I stället valde man att beskriva FrP-politiken på ett minst sagt ohederligt sätt. Man förde fram vantolkningar och överdrifter kryddade med en del rena lögner.

Förmodligen sköt sig själv i foten med denna taktik. Folk är inte så dumma att man går på sådant. Tvärtom blir man helt enkelt förb****e. Fast på Kollberg och company. Precis som undertecknad. Jag anser att den debatteknik man valt gentemot FrP drar politiken i smutsen och är mest ägnad åt att skapa politikerförakt.

Så förekom de senaste årens politiska modeord "rasera" i var och varannan replik. XX skall rasera skolan. YY skall rasera arbetsmarknaden. ZZ skall rasera socialpolitiken. Och så vidare med dårars envishet. En Norsk politisk debatt av 2007 utan beskyllningar om att någon skall rasera något förefaller otänkbar.

Retorik är en konst i förfall. Varför finns det så få moderna politiker som behärskar den ???

Inga kommentarer: