måndag 26 maj 2008

Opinionsmässigt "Selvskudd"

Går man på Polarmuseet i Tromsø så kan man studera ett så kallat "Selvskudd". Det är en inrättning där ett bete är riggat till ett laddat gevär. När isbjörnen tar tag i den läckra köttbiten så går det av ett skott rätt i huvudet på björnen. Som alltså skjuter sig själv.

Ungefär detta har regeringen sysslat med på senare tid.

Donkeyman har haft tre artiklar i rad där han har kritiserat den sittande röd-gröna regeringen och de rörelser som stödjer denna. Eftersom Donkeyman kör en hel del droska just nu med öronen "wide open" för politikprat så registrerar hans opinionsradar att "folk flest" inte heller är helt nöjda.

Detta stödjs av de opinionsundersökningar som publicerats på senare tid. Där kan man konstatera att det samlade blocket AP-SV-SP är "plummeting" för att använda ett adekvat Engelskt uttryck. Medan FrP och H går starkt fram. Till och med så våldsamt att FrP just nu är landets största parti. Och centrumsbröderna V och KrF står stilla.

Donkeyman tror att Siv och Erna kan tacka Lars och Dagfinn för att dem som är missnöjda med regeringen går direkt från de röd-gröna till de blå. Som situationen har blivit i Norsk politik (=efter Lars och Dagfinns olika utspel) så ser ju väljarna klart att det enda alternativet till en regering utan AP är en ren högerregering med H och FrP.

Alla andra just nu tänkbara alternativ innehåller AP eller behöver stöd av AP.

Hur har det då blivit så här ?

Donkeymans analys är inte någon hemlighet.

Jens taktik går uppenbart ut på att polarisera debatten. "Valet står mellan kollektiva lösningar och privatisering". "Valet står mellan skattesänkningar och välfärd". "Valet står mellan att ge mer till dem som behöver det mest eller skattesänkningar till de rika". Så brer han på med en våldsam skrämselpropaganda om vad oppositionen (=FrP) kommer att göra om de kommer till makten. FrP kommer att rasera ...... (välj själv område). Och så skryter man över vad regeringen har åstadkommit.

Medan folk flest (=de 80 % som i grunden är nöjda med sin tillvaro) upplever stigande matpriser, stigande bensinpriser, stigande räntor, fallande värden på sina bostäder och är rädda för att något skall hända som tippar dem över kanten och ned i avgrunden till de 10 % som står utanför.

Och dem som har det riktigt dåligt upplever att det bara blir värre dag för dag.

Ovanpå detta har regeringen gjort miljön till en viktig symbolfråga. 2000-talets viktigaste politiska fråga. Tre år av dramatisk retorik har bidragit till att bygga upp en ren hysteri och skyhöga förväntningar. "Norge skall vara föregångslandet i världen". Och så visar det sig att Norge i praktiken är bland de sämsta i hela Europa. Medan det förhatade EU är föregångare. Och oppositionen får samla lättförtjänta poäng både hos dem som är aktivt miljömedvetna och hos dem som sk***r i det hela.

Det blir ett mycket intressant år här i Norge för oss som är politiskt intresserade utan att vara direkt engagerade.

Nästa artikel kommer att handla om helt andra ting än de röd-gröna och Norsk Politik.

Inga kommentarer: