måndag 30 juni 2008

Sevärdheter i Stockholm

Detta är några ting som Donkeyman tycker man skall se i Stockholm.

Fjällgatan
Den som tycker om utsikter går från Slussen upp för Katarinavägen och fortsätter in på Fjällgatan. Där har man hela Stockholm under sina fötter.

Ångbåtarna. Stockholm har en mängd med unika ångbåtar som är runt 100 år gamla. En skärgårdstur med en sådan är en upplevelse. Men Donkeyman vill påpeka två ting. Dels finns det ett antal båtar som kallar sig "traditionsbåtar" eller något liknande. Det är inte äkta vara. Dessutom bör man resa på en riktig tur i linjetrafik. Inte någon ren utflykt. Är det "off season" så bör man i stället göra en resa med någon annan skärgårdsbåt. De båtar Donkeyman rekommenderar just nu är "Storskär", "Norrskär", "Mariefred" och "Blidösund". Upplysningar får man på Waxholmsbolaget eller Blidösundsbolaget .

Sjöfartsmuseum och Wasavarvet
Dessa ligger inte riktigt på samma ställe men all information är samlat på samma länk som leder till Statens Maritima Museer. För den riktigt intresserade ligger också några andra gamla och intressanta fartyg bredvid Wasavarvet. Bland annat Stockholms gamla isbrytare S:t Erik.

Tekniska Museet
Detta ligger "vägg i vägg" med Sjöfartsmuseum. Men två så stora och goda museer på en dag blir för mycket.

Vin och Sprithistoriska Museet
Detta är ett mycket intressant museum som Donkeymans vänner har stor glädje av.

Spårvägsmuseet
Ett måste för den som är intresserad av lokaltrafik.

Vaktparaden
Precis som alla andra gamla stormaktshuvudstäder har även Stockholm ett högtidligt vaktskifte. Speciellt sådana dagar som det är beriden högvakt är pampiga. Detta bör man passa på att se och känna historiens vingslag.

Nalen
Gata Regerings 74 var i sin tid en av Stockholms mest kända adresser. Danspalatset National var platsen där gräddan av världens musiker spelade. Ända till dess att stadens politruker bestämde att huset skulle rivas. Varvid Nalen stängde och huset förvandlades till bönehus i avvaktan på rivning. Men det blev aldrig någon rivning och efter 20 år flyttade de religiösa ut och Nalen återuppstod. Och - under över alla under - alla de flotta väggmålningarna fanns kvar. När man gjorde om till bönehus skruvade man bara upp panel över. Så det var "bara" att få ned panelen och inviga danspalatset igen. Är det bra musik så har man här något att gå till på kvällen.

Stampen

Detta är en jazzpub där det också spelas rythm and blues, rockabilly och rock'n roll. Allt i lite äldre tradition. I källaren ligger nattklubben Gamlingen med samma musikval. Samma biljett till bägge ställena.

Hammarbymatch
Om "Bajen" spelar när man är i stan så är det obligatoriskt att gå på match. Fotboll Bandy Handboll eller Speedway. Allt efter säsong. Före och efter kamp går man gärna på Kvarnen, Pelikan eller någon annan Söderkrog. Se artikeln om Krogar och Sjapp i Stockholm.

Och så en liten utflykt till minnesmärket över den störste av dem alla "Nacka" Skoglund beläget på Katarina Bangata. Nackas Hörna.

Inga kommentarer: