onsdag 2 juli 2008

Yes - I'm a Yimby

Donkeyman har genom ett långt liv varit intresserad av stadsbyggnad och trafik. Och som utvandrad "Söderkis" håller han sig informerad om det som sker "hemma". Under en längre tid har Donkeyman följt en grupp som kallar sig för Yimby. Och upptäckt att här är det några som har förnuftiga åsikter om just stadens utveckling. Åsikter som nog dess värre inte alltid är PK (politiskt korrekt). Men inte desto mindre förnuftiga. Så Donkeyman är numera medlem.

Vad betyder så Yimby ?. Det kommer som en motsats till "Nimby" - "Not in my Backyard". Vilket nog kan beskrivas som den normala åsikten i de här frågorna. Det vill säga "Jag tycker det är bra att man bygger bostäder, bara det inte sker där jag bor".

Och det finns många "Nimbys". Världen runt. Här i Tromsø har de här människorna totalt monopol på opinionsbildningen. I grunden saknar de den gamla fiskarlandsbyen som låg här för 30 år sedan och vill helst vrida tillbaka klockan till den tiden. Och man protesterar mot varje förändring. Nyckelorden är: "stoppa", "protestera", "förhindra". Inte "utveckla", "förbättra", "modernisera".

Donkeyman har följt lokalpolitiken här i 25 år. Och det finns några högt profilerade politiker som på alla dessa år ännu inte har sagt: "Detta är ett bra förslag, det stödjer jag". Deras ryggmärgsreflex är just: "stoppa", "protestera" och "förhindra". Till absolut allt.

Donkeyman rekommenderar sina läsare att noga studera Yimbys hemsida . Om han bara orkade skulle han gärna ställa sig till förfogande för en liknande grupp här i byn. Det behövs verkligen. Som motvikt till proteströrelsen. Som ung sympatiserade Donkeyman med dem som protesterade mot den tidens utveckling. Mot betongiseringen. Men tingen den gången var inte att förhindra nybyggnation och utveckling. Poängen var att det kunde ske på ett mer mänskligt sätt. Vilket är något helt annat än dagens "motmänniskor".

1 kommentar:

gardebring sa...

Kul att du sympatiserar med oss! Och välkommen :)

Tveka inte att starta upp ett liknande initiativ på dina breddgrader om du känner att du har ork. Vi har på ett drygt halvår vuxit till över 2500 människors styrka. Många gillar utveckling, de talar bara inte om det så ofta som gnällspikarna som tycker allt var bättre förr...