onsdag 18 juni 2008

The Great War for Civilisation

Robert Fisk
The Great War for Civilisation
The Conquest of the Middle East
Fourth Estate, London 2005, ISBN 1-84115-007-X (Hardback)
Finns också som "Paperback"

Donkeyman har just läst om en tegelsten som åter en gång har skakat om honom. Jag minns redan första gången jag läste boken att det var sällan jag lärt mig så mycket om ett aktuellt tema. Och vid andra genomläsningen upptäckte jag att den inte förlorat på att läsas om.

Robert Fisk är ju en av världens mest kända utrikeskorrespondenter och har rapporterat från Mellanöstern i en mansålder. Han har bott i och utgått från Beirut i över 30 år. Han kan språket och känner hela området.

Till skillnad från de flesta andra som skriver om Mellanöstern och dess konflikter så har Fisk faktiskt varit "on site". Han har rest på kors och tvärs genom Afganistan, Iran, Irak, Egypten, Palestina, Israel - You name it. Och boken innehåller en mängd skildringar från hans resor. Som han knyter samman till en historisk berättelse om hur Västmakterna tagit greppet om området. Och vad som har skett sedan dess.

Han tar utgångspunkten i sin fader Löjtnant Bill Fisk och skyttegravarna i Somme år 1918. Men följer i hans fotspår när segrarna ritar om Europas gränser och tar över en stor del av Mellanöstern från det Ottomanska riket. Och som sagt - han sitter mitt uppe "on site" i över 30 år.

Här får vi läsa om folkmordet på Armenier i slutet av det Ottomanska rikets tid, Insättande och störtande av regimer i Iran, Irak, Egypten med flera länder under hela 1900-talet. De religiösa motsättningarna inom området. Sionismens intåg. Israels grundande. Konflikterna Israel - Palestinier. Och så vidare fram till dagens konflikter i Afganistan, Irak, Israel samt Al Qaida och terrorismen. Fisk har till skillnad från andra journalister faktiskt mött och intervjuat Osama Bin Laden. Både i Sudan och i Afganistan.......

En omfattande notapparat och ett detaljerat sökindex gör boken än mer användbar.

Detta är en "måste ha" - bok för var och en som är intresserad av MellanÖstern.

Inga kommentarer: