torsdag 19 juni 2008

Drevet Går

Än en gång har "Drevet Gått" i politiken. Den här gången var det i Norge och den församlade pressen hade denna gång gått på "Rypejakt" och utsett Åslaug Haga till offer. I dag kom bekräftelsen. Man har lyckats. Efter en process som inte på något sätt står i proportion till det som Haga faktiskt har gjort har man lyckats få henne sjukskriven och slutligen ut ur politiken.

Donkeyman vill påpeka att han på intet sätt är en vän av Senterpartiet. Han skulle gärna sett att hela partiet försvann ut ur både Storting och Norsk politik. Men det skall ske därför att väljarna tröttnar på dem. Inte därför att den församlade pressen anser det.

Donkeyman anser att Senterpartiet är ett konservativt parti som i viktiga frågor är i det närmaste reaktionärt. Dessutom intar man en radda rent populistiska hållningar i viktiga frågor. En hållning som Donkeyman utvecklar vidare i artikeln om Populism.

Det Åslaug Haga har gjort är ting som inte är av den digniteten att en samlad press behöver kasta sig över henne. Och det är verkligen inte av den digniteten att saken behöver dominera media i veckovis.

Donkeyman drar två slutsatser:

1. I artikeln Vem kan bli politiker ställer Donkeyman en del frågor runt den framtida rekryteringen av politiker.
  • Vilken människa är beredd att låta den församlade pressen vända upp och ned på ens privatliv?
  • Vem är beredd att ta risken att hamna i en sådan storm som när pressen börjar laga hönor?
  • Vem har tillräckligt "plättfri vandel" för att kunna klara pressens granskning?
Resultatet blir att inga normala människor kommer att vilja ägna sig åt politik. Dels därför att de inte vill hamna i den situationen att deras förflutna vänds ut och in i offentlighet. Dels därför att alla normala människor har några "svin på skogen" som man säger i Norge.

Pressen underbygger den utvecklingen där politiken blir en karriärplats för broilertyper som aldrig har haft ett jobb och som aldrig levt ett "normalt" liv.

2. Alla andra nyheter försvinner när "Drevet Går".
Här i Norge har dagens verkligt stora nyhet totalt försvunnit bakom "Rypejakten". Nämligen att Wilhelmsen skall överge Norge. Man skall bygga upp en ny administration på Malta. Med motiveringen att man inte kan leva med ständigt ändrade villkor. Framtiden blir alltför oförutsägbar. Därför flyttar man till ett land "Som vill ha dem och deras verksamhet".

Detta är principiellt mycket viktig händelse av en helt annan digniget än statsråd Hagas affärer. Wilhelmsen är själva pärlan i den Norska rederinäringen. Bergesen är sedan länge sålda till utlandet. Flera andra har flyttat. Fredriksen till exempel. Men Wilhelmsen har varit ikonen för det Norska. I den Norskaste av alla branscher.

Wilhelmsen är något så ovanligt som ett rederi som sköter allt "in house". Man befraktar fartygen, man äger fartygen, man driver dem. Precis som alla klassiska rederier drevs en gång i tiden. Man är något så ovanligt som ett klassiskt linjerederi. Med linjetrafik runt hela världen. Och mellan världen och Skandinavien.

Men att de "flaggar ut" är uppenbart mindre viktigt än om statsråd Haga har hyrt ut ett uthus i tre år mer eller mindre.......

1 kommentar:

Anonym sa...

Ulf Adelsson som är en i raden av förre moderata partiledaren sa en gång om drevet. " Inte ens Jesus skulle klara sig under en massmedia granskning......det finns ingen som har en så rent förflutet att media inte kan hitta något suspekt".

Totte B