tisdag 10 juni 2008

Skolpolitik i England

Donkeyman har tidigare berört skolpolitiken i artiklarna: Jens begår självkritik och Skolpolitik.

Jens och co har i sina festtal utlovat handlingskraft för att "skapa världens bästa skola". Det vill säga att med typiskt Norsk retorik duger det inte med en bra skola. Man måste ha "världens bästa skola". Och då har man sannerligen skaffat sig något av en målsättning.

Helgens nummer av Observer har en huvudartikel om den Engelska regeringen som onekligen visar handlingskraft på området. Man har nu sjösatt ett nytt projekt. (Därtill nödd och tvungen med tanke på att de konservativa ligger hästlängder före i all gallup).

I England har varierande regeringar under många år konstaterat att trots höga kostnader så når delar av den Engelska skolan inte upp till de målsättningar som man ställer upp. Man har genomfört reform på reform och man har ökat och ökat på anslagen - utan synliga resultat. Labourregeringen har nu tröttnat på att bara plöja ned milliarder (med pund) extra i skolan när dessa uppenbarligen bara försvinner utan att lämna spår efter sig.

Därför har man bland annat genomfört den undersökningen som relateras i artikeln "Skolpolitik" som nämns ovan.

Man har valt ut de skolor där 30% eller fler av eleverna inte får godkända slutbetyg i de fem huvudämnena (no. hovedfag). Det är 638 stycken skolor runt om i landet.

Ledningen för dessa skolor har ställts inför ett krav att inom 50 dagar (det vill säga innan höstterminen startar) producera detaljerade "action plans". Därefter får skolorna 3 år på sig att genomföra dessa planer - och visa resultat.

Man ställer också upp ett stödprogram till dessa skolor. Detta består av extra ekonomiska resurser samt tillgång till en "expert individual advisor" med särskild erfarenhet av just sådant arbete. Vidare får de tillgång till ett ambulerande team med "superheads", det vill säga rektorer med särskild erfarenhet av att "sätta fart på" problemskolor. Slutligen har man tagit fram ett omfattande material med erfarenheter från skolor som har genomfört lyckade förbättringsprojekt. (Bland annat rapporten "The extra mile").

Men i tillägg till morötterna plockar man också fram en piska. Regeringen har beslutat att skolor som inte lyckas genomföra detta treåriga program med framgång kommer att utsättas för dramatiska förändringar. Vilket i klartext betyder att antingen kommer skolan att stängas och eleverna flyttas till mer framgångsrika skolor eller så kommer skolan att privatiseras eller sammanslås med andra privatskolor på orten.

Detta kallar Donkeyman för att visa handlingskraft...

Inga kommentarer: