söndag 22 juni 2008

Gravöl - ännu en gång

Donkeyman har gått omkring i chock de senaste dagarna. Han sörjer sin kompis Finn.

I torsdags eftermiddag gick Donkeyman ut för att köra droska. Medan jourhavande gick till Ølhallen för att träffa bekanta och slå av en prat före middagen. På "Hallen" satt hon och snackade med vår gemensamma vän Finn A. Och hade en trevlig pratstund innan hon gick hem till sin lägenhet som ligger i ett gammalt hus i nästa gata.

Finn var en av dem som Donkeyman varit god vän med sedan han kom till Tromsø en gång för nästan 25 år sedan. Han var flygare i SAS men hade fått problem med synen så han blev kondemnerad. Men den gången hade man goda försäkringsordningar så Finn fick behålla sin lön med alla förmåner livet ut. Han bodde i en klassisk gammal villa på höjden ovanför centrum och brukade göra en daglig shoppingrunda. När han inte var i stugan i Svelvik eller på en av sina många och långa Spanienturer.

I torsdags var han på sin shoppingrunda. Som började på Ølhallen. Så gick han till kolonialen. Därefter gick Finn vidare till "På Byen" där han tog ett par glas vin. Så kryssade han gatan över till 7/11 och kompletterade inköpen.

Därifrån gick han ut för att gå de 30 meterna till "Jernbanestasjonen" och avsluta shoppingrundan med ytterligare några halvlitrar i goda vänners lag. Men Finn kom aldrig så långt. Utanför dörren på 7/11 hände något. Han föll från trottoaren och ut på gatan och hamnade rätt under bakhjulen på en trailer. Och dog ögonblickligen. Inför ögonen på en stor mängd med människor som var ute på gatan.

Det blev en så obehaglig syn att polisen fick frakta i stort sett allt av vittnen upp till "Legevakta" för chockbehandling. Det var så illa att det tog nästan ett dygn för polisen att säkert identifiera en av de mest kända personerna i Tromsø.

Vad som egentligen hände lär inte någon få veta. Kanske han drabbades av något anfall och bara föll ihop. Kanske han snubblade och föll. Kanske någon stötte till honom, det är väldigt mycket fotgängare i gång just här under shoppingtid. En sak är säker - trottoaren på det här stället är väldigt ojämn. Många människor har "trynat" just här. Dessutom finns en gatubrunn precis vid kanten av trottoaren som ligger ovanligt djupt, nästan som en bombkrater. Gallret sitter en decimeter under gatunivå så om man tar ett snedsteg och sätter ned foten där så faller man. Obönhörligen. Men det är meningslöst att spekulera. Donkeyman och alla andra har förlorat en vän.

Finn var en person som alltid hade ett gott ord till alla. En människa med hög social kompetens som var omtyckt av absolut alla. En som log och skrattade jämt. Och som kände "alla". Inte någon kan dra sig till minnes att han någonsin varit otrevlig eller burit sig dumt åt ute på byen.

Därmed har ännu en av Donkeymans gamla kompisar "kilat vidare". Och nu börjar det verkligen bli få kvar av "de gamla".

Filosoferar Donkeyman och tar en slurk öl medan han väger orden på guldvåg i den här nekrologen. Slutsatsen blir att eftersom flygare nästan är sjöfolk så blir Finn säkert accepterad i "Fiddlers Green". Där han sitter tillsammans med alla andra som har varit tvungna att lämna oss i förtid. Medan vi som fortfarande är kvar här i "jämmerdalen" får gå på begravning och dricka gravöl.

Inga kommentarer: