söndag 15 juni 2008

Blå Rock Café

Nu kan man läsa i våra bleckor att grannar vill sätta stopp för konserterna på Blå Rock Café. Man anser sig störda. Och bakgrunden är minst sagt klassisk:

Huset vägg i vägg med Blå Rock var k-märkt och fick inte rivas. Men husägaren, sedan dess känd som "Rive-Olsen", gjorde det i vart fall och "tog" böterna. Därefter byggde han ett nytt hus med en butik och ett par lägenheter. Varvid lägenheterna kom "vägg i vägg" med konserterna på Blå Rock Café. En verksamhet som redan funnits där i 15 år innan man byggde huset.

Nästa steg är givetvis att de boende i den ena lägenheten klagar äver oljudet och vill sätta stopp för en av byens mest kända konsertscener. Och de får märkligt nog medhåll från kommunen. Vilket är samma princip som upprepas gång på gång. Världen runt. Man bygger villaområde under landningsbanan till en flygplats, nästa steg är att kräva flygplatsen stängd. Man bygger bostäder utmed en järnväg, nästa steg är att kräva järnvägen flyttad. Och så vidare, i all oändlighet.

Med erfarenhet från det skedda börjar Donkeyman bli orolig. Kommunen har etablerat lekplats på Strandtorget och skall utvidga med en skridskobana. Betyder detta att man kommer att kräva att uteserveringarna runt torget skall stängas för att beskydda de lekande barnen från synen av vuxna som njuter sitt öl i solskenet. Med tanke på hur saker och ting funkar här i "Muppet City" så är nog risken stor att sådana krav dyker upp med tiden.

Men åter till Blå Rock. Vad kommunen enligt bleckorna INTE har gjort är att utföra några bullermätningar i den lägenhet där man har klagat. Inte heller har man undersökt huruvida herr "rive-Olsen" har utfört någon ljudisolering när han har byggt lägenheten. Det vore ju rimligt att om man bygger en lägenhet vägg i vägg med en väl etablerad lokal för rock-konserter så skulle man förvänta sig att det kommer ett visst buller genom väggen.

Donkeyman minns mycket väl när de boende i lägenheten ovanför restaurang "Pelikan" ville få krogen stängd. Bara si så där 60 år efter att krogen etablerades. Varvid kommunfullmäktige snabbt ingrep och såg till att de boende fick tilldelad en annan lägenhet och lägenhetens användning ändrades. Pådrivande var faktiskt Vänsterpartiet men de fick stöd av alla andra. Men det var i Stockholm. Även om man nog kan tycka att man borde göra likadant i Tromsø.

Dessutom är Donkeyman också part i målet. Donkeyman bor nämligen bara 5 meter från "Blå Rock" - och han är INTE störd. Då är fylleskrålen nere på gatan på fredag och lördagnätterna betydligt värre att höra på. Men inte ens det bekymrar Donkeyman i någon större utsträckning.

Bor man "Downtown" i en by så måste man faktiskt acceptera både trafik, butiker, krogar och lite fylleskrål på helgerna. Tål man inte det så bör man flytta ut i "spenaten" i stället. I detta landet finns det oändligt mycket landsbygd som behöver bebos.

Som avslutning kan Donkeyman berätta historien om en gammal kompis, som bodde i lägenheten ovanför jazzpuben "Stampen". Skillnaden från fallet med Blå Rock var att han bodde där redan när puben etablerades. Så han gick ned och förklarade för pubens ägare att priset för att han inte skulle anse sig störd var att han fick gratis entre och öl till personlig konsumtion så länge han (och puben) levde. Vilket beviljades. Kompisen går sedan dess förbi kön och rätt till öldisken, sträcker fram handen och får en härlig skummande pilsner, helt fritt och franko.

Vid närmare eftertanke kanske Donkeyman trots allt skall känna sig störd av "Blå Rock" och gå in för ett liknande avtal......

Inga kommentarer: