söndag 1 juni 2008

Strandtorget

Nu håller man på med ett stort projekt på Strandtorget - igen. Man fäller merparten av träden. Vilket Donkeyman tycker är helt ok.

Strandtorget har ändrat utseende flera gånger på de 20 år som Donkeyman har varit i byen. Från början låg det stora NordNorges Salgslag på södra sidan och ruvade över torget. Ett ganska trist industribygge från 50-talet. Men för ungefär 10 år sedan rev man hela sk***n och byggde Nerstranda shoppingcenter i stället. Samtidigt tog man bort parkeringsplatserna på torget och planterade träd. Samt stensatte hela torget. Kvar av trafik blev bara en smal körbana runt "Skarven" och framför nordsidan av torget. Med droskstationen. Som är så smart inrättad att lediga droskor som kommer söderifrån måste köra en lååååååång runda runt halva stan för att komma dit. Eller snika över torget vilket de flesta gör när Nerstranda är stängt.

Och så planterade man fiiiina träd som skulle växa snabbt. Vad man inte tänkte på var att rötterna till dessa träd spridit sig över halva torget så att stensättningen mera påminner om "hela havet stormar". Man har nästan blivit sjösjuk av att passera platsen. Och Donkeyman som är försedd med träben tvingades ta stora omvägar för att inte riskera att gå på trynet vid passage över torget.

Dessutom tänkte man inte på att täta träd som skuggar för solen är bekvämt i varmare länder. Men i Tromsø vill vi f****n inte ha någon skugga för den sol vi får på sommaren. Och i vart fall vill vi inte ha några skuggande träd framför uteserveringen på Skarven.

Så nu har man sågat ned merparten av träden och skall fräscha upp torget igen. Fast utan träd den här gången. Och Donkeyman tycker att hela torget har blivit både trevligare och luftigare. Det talas om att bland annat anlägga en skridskobana. Men inte med vanlig is utan med plastis. Vilket nog är helt ok. Bortsett från att plastis och grus går väldigt dåligt ihop. Så hur man löser den ekvationen blir intressant att se. Men om man ser på andra städer så är ju konstisen mitt i Kungsträdgården i Stockholm och på Karl Johan i Oslo trevliga och bra exempel på vad man kan göra. Som kan tjäna som inspirationskälla.

Inga kommentarer: