onsdag 20 februari 2008

Krogar och sjapp

Här presenterar Donkeyman några favoriter om man skall äta och dricka i Stockholm. Men Donkeyman vill varna. Han får spykänslor när man nämner Stureplan, Café Opera, Vickan och liknande. Låt turisterna gå dit och se på det vackra folket. Så sitter Donkeyman och filosoferar på sina egna smultronställen.

Det värsta är att merparten av Donkeymans korgar och ölsjapp har gått hädan. Och förvandlats till trendiga innesyltor eller äckliga flottyrsjapp. Men det finns fortfarande några klassiska vattenhål i huvudstaden

Gyllene Freden
På Österlånggatan helt nere vid Järntorget ligger "Den Gyldene Freden". Det är en guldkrog och det är den enda guldkrog som Donkeyman vill rekommendera. Här kan man känna historiens vingslag. Det är ett sjapp som funnits i flera hundra år. Här har alla de stora konstnärerna suttit och supit. Till exempel Donkeymans favoriter från sekelskiftet runt 1900. Sådana som Albert Engström, Zorn, Heidenstam, Fröding - you name it.

Men här har Donkeyman också tillbringat en minnesvärd - och fuktig - afton ihop med Evert Taube. När sagde trubadur under en 6 timmars seans berättade minnen. Här har Donkeyman supit ihop med Cornelis Vreeswijk. Här har Donkeyman.........

Anslå ett par lusentappar och spendera en helkväll på din älskade. Donkeyman inviterade jourhavande fästmö dit förra året. Varvid dama blev helt lyrisk. Här sitter hela den Svenska kulturhistorien i väggarna.

Zum Franciskaner

Bara några meter undan "Freden" finner man "Zumma Frasse". Den ligger i södra änden av Skeppsbron. Det är Stockholms enda kvarvarande "Bierhall". Som lyckligtvis renoverades någorlunda smakfullt av nuvarande ägarfamilj för si så där 30 år sedan. Och därmed räddades väl lokalen till eftervärlden. Även om jag tycker de skall ta fram det fantastiska klinkergolv som ligger under det nuvarande smaklösa golvet.

På "Frasse" köper man lämpligen Svensk Husmanskost. Till exempel stekt strömming, isterband, pytt i panna eller något liknande. Till detta dricker man öl (tyskt) och besk (krögaren kryddar sin besk själv med malört från egen odling).

I Donkeymans ungdom snackade alla kypare Tyska. De hade vit rock med fläckar och handduk över armen. Ofta var de i olika grad av rus eller bakrus. Och de kunde med bravur skälla ut en turist på flytande Bayertyska. Men den tiden är förbi. Dess värre. Frasse var i många år samlingspunkt för stadens sjöfarare. Den andra fasta punkten var tredjeklasshörnan på Sjöfartshotellet. Där Donkeymans namne Ture (en av landets bättre schackspelare) serverade. Den tiden är dess värre också förbi.

Pelikan (Port Arthur)
På Blekingegatan just vid krysset med Götgatan ligger Pelikan. Pelikan har långa anor. Samma har Port Arthur. Och dessa klassiska sjapp ingick en symbios i nya lokaler för över 100 år sedan. Pelikan blev namnet på krogen och Port Arthur (=Pottan) namnet på tredjeklassavdelningen.

Se det inrökta taket. Se de inrökta väggarna. Slink in på eftermiddagen och käka gott. Upplev riktiga proffesionella servitriser. Riktiga gammaldags krogsubbor. Sådana som är en utrotad ras.

Hit gick Donkeyman som litet barn tillsammans med föräldrarna och käkade söndagsmiddag när familjen slog på stort. Här har Donkeyman gått sedan han blev stor nog för att passera som 18-åring under spritkassörskans vassa blickar.

Och hit skall den som vill uppleva Donkeymans Stockholm gå.

Kvarnen
Ligger på Tjärhovsgatan vid Medis (Medborgarplatsen). Ännu en Söderkrog. Och en klassisk sådan. Detta är "Hammarbyland". Gå inte in här med AIK eller Djurgårdseffekter. Då hamnar du i stora problem. Här är man grönvit - punkt och slut.

Sjappet har moderniserats en hel del på senare tid (dess värre). Men vi får vara glada att det finns kvar. För 20 år sedan köptes Kvarnen av en kändiskrögare som vill "skapa ett modernt och fräscht alternativ på Söder". Han räknade inte med att bli centralpunkt för en folkstorm. Man spydde ned karln verbalt i alla tidningarna. Och under över alla under - efter att ha varit stängt något år så öppnade sjappet igen. Kändisen insåg att det inte var bra för ryktet att förstöra ett av Stockholms mest kända sjapp.

Skall man på Bajenmatch i Fotboll, Bandy, Handboll, Hockey, Speedway eller något annat så börjar och slutar man gärna här.

Löwenbräu
Ligger på Drottningholmsvägen. Från Fridhemsplan går man förbi den gamla biografen Draken så finner man Löwet lite bortgömt på vägen västerut. Löwet är en klassisk gammal Klarakrog som flyttades från Klara upp till Kungsholmen när man rev Klara.

Här har Donkeyman suttit många gånger och läst sina tidningar i goda vänners lag. I många år bodde den unge Donkeyman i kvarteret bakom.

Beställ en "Biff Löwen". Till detta krävs en helliter "Löwenbräu" starköl samt en besk.

Tennstopet
Finner man i krysset Dalagatan / Odengatan. Ännu en klassiker som flyttade upp från Klara. När man kommer in genom dörren så har man "vita duken" till höger och puben till vänster. Ännu ett sjapp där man käkar Svensk husmanskost. Det finns god mat i puben men om man vill ha en lite mer formell middag så väljer man "vita duken".

Här följer man säsongen väldigt bra. Donkeyman brukar till exempel smälla i sig kräftor här om han är i Eken i samband med kräftpremiären.

Östra Station
Serveringen på Stockholms Östra vid Valhallavägen.

En gång i tiden var Donkeyman förvisad till Åkersberga i några år. Dit åkte man med Roslagsbanan som på den tiden körde med gamla tåg från anno kallt. Och medan man väntade på tåget slank man in på hyllan där och smällde i sig en pilsner, eller åtta. Samt drog i sig en macka eller någon klassisk maträtt. Hela sjappet är en ren njutning. Det ser ut som om klockan stannade på 30-talet någon gång och så har den aldrig startat igen.

Bortsett från att man har utvidgat med en liten pub i ena änden. Måtte aldrig någon modern krogaktör få fingrarna på detta stället. Trots att detta är blårandigaste Djurgårdsland så går Donkeyman hit då och då. Men han är lite försiktig med dialekten. Här bör man helst snacka med långa iiiii.

Engelen
Nere vid Munkbron i närheten av Kornhamnstorg finner man puben Engelen med nattklubben Kolingen. Och här finns en av stadens mer hemliga krogar.

Går man in genom publokalen, förbi garderoben och in genom en gång så hittar man en alldeles utmärkt krog. Med massor av spännande rätter. Prisvärt dessutom. Här har man hållit stilen i 30 år och Donkeyman hoppas man håller koken länge till. Man har helt avstått från att "poppa upp" det hela och göra det modernt.

Tycker man (mot förmodan) inte om stuket så ligger ovan nämnda "Freden" och "Frasse" bara 100 meter bort.

Nu hinner inte Donkeyman skriva mer men listan blir snart förlängd.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ett ställe att styra stegen mot är Humlehof på Söder i alla fall om man behöver en fläsklägg och en god öl