måndag 16 juni 2008

Historiens Vingslag

Donkeyman är upprörd. En obehaglig pust ifrån hans ungdom har kommit i kapp honom.....

Donkeyman var nämligen kommunist i sin ungdom. Han tillhörde inte någon av de mer extrema sekterna. Tvärtom så var Donkeyman synnerligen parlamentarisk. Var till och med invald i Stockholms Stadsfullmäktige (no=Bystyre) för dåvarande vpk (Vänsterpartiet Kommunisterna).

Men Donkeyman var - precis som alla andra farliga kommunister - övervakad. På den tiden innebar kommunist i princip allt som befann sig vänster om socialdemokratin. Och om man var borgerlig men sympatiserade med FNL-rörelsen, Almrörelsen, Bostadsockupationer eller något annat som engagerade ungdom den gången så var man också en farlig kommunist. Åtmindstone i betongsossarnas ögon. Som i sin tur hade sin inspiration från McCarthytiden i USA.

Samtidigt var det alldeles uppenbart för alla som reste till USA på 1960- och 70-talen att Amerikansk underrättelsetjänst hade tillgång till SÄPO:s register.

Det visade sig med tiden till och med att det var sossarna själva som stod för den mest effektiva övervakningen av "farliga kommunister". Under merparten av 1900-talet. Precis som i Norge för övrigt.

Och när muren föll och kommunismen var död lades alla kort på bordet. Folk fick insyn i säkerhetspolisens journaler och blev chockerade. Det vill säga de som hade deltagit i de inre cirklarna hade inte några som helst illusioner. Men påfallande många började plötsligt förstå en mängd ting som hade inträffat för många år sedan. Till exempel varför man inte fått det där statliga jobbet man varit överkvalificerad för. Och liknande ting.

Men så skedde händelserna vid "World Trade Center". Och plötsligt blev alla "Farliga Kommunister" ersatta med "Farliga Terrorister". SÄPO och dess systerorganisationer fick nya arbetsuppgifter. Och sakta men säkert började man nagga på de demokratiska idealen. Både i USA och annorstädes.

Guantanamo Bay hade inte kunnat ske före WTC. Men sedan var det inte så noga med rättssäkerheten längre. Det var tillbaka i det kalla krigets dagar. När ändamålet helgade medlen. Först i USA och dess närmaste allierade. Sedan i vidare och vidare kretsar.

Donkeyman hade aldrig kunnat föreställa sig att något sådant som den nu föreslagna lagstiftningen om "avlyssning" skulle komma upp i Sveriges riksdag. (Och liknande förslag är på gång i Norge. Men eftersom Norge är en av USA:s största pudlar i Europa lär det glida igenom lätt som en plätt på denna sida kölen.)

För nästan 250 år sedan skrev Thomas Jefferson, en av grundarna av staten USA följande: "Those who are willing to give up a little freedom to gain a little security will loose both and deserve neither". Något som Donkeyman också anser.

Ett annat klassiskt citat är följande: "Den som gör som gangsters gör - är inte han en gangster". (Eller något liknande, Donkeyman är en gammal man och har glömt).

Den borgerliga regeringen har i alla tider uttalat klart liberala ideal. Dessa sviker man genom att driva igenom förslaget. Vilket är en stor besvikelse. Den andra sidan skall å andra sidan inte heller göra sig så bred. Sossarna har genom merparten av 1900-talet visat att man inte har några som helst hämningar när det gäller övervakning.

Går lagen igenom är steget inte långt till att den börjar användas för eget internt bruk. Till en mängd andra ändamål än att jaga "Farliga Terrorister". Detta är första steget på väg mot ett samhälle Donkeyman inte vill ha.

Det är dags att ta fram några klassiker ur hyllan:
  • Karin Boye - "Kallocain"
  • Aldous Huxley - "Brave New World"
  • George Orwell - "1984"
är tre titlar det kan vara lämpligt att börja dagen med. Alla skrivna på 30- och 40-talen där dagens teknologi bara var Science Fiction.

Här kommer några få länkar (av tusentals).

Enn Kokk (blogg)
Rick Falkvinge (blogg)
Oskar Swartz i Svenska Dagbladet (Oberoende moderat)
Texplorer (blogg)
Piratpartiet (hemsida)

Inga kommentarer: