söndag 30 september 2007

Populism

Populism är ett av den moderna politikens modeord. De övriga partierna beskyller FrP för att vara ett populistiskt parti. Och därmed menar man att FrP inte är trovärdiga. Tidigare beskyllde man också SV för att vara populister. Av ungefär samma skäl.

Men i verkligheten har vi här i landet har vi två partier som i betydligt större grad än FrP förtjänar att kallas populistiska. Jag tänker då på SV och SP.

Dessa partier tycker nämligen inte om det moderna samhället som det vuxit fram. De önskar helst inte att något skall förändras. Och så kryddar man det hela med en kraftig dos med nationalism. Därmed erbjuder man en säker hamn för väljare som känner sig främmande för det som i vissa kretsar kallas utvecklingen. En politisk ståndpunkt som i alla tider har visat sig vara gångbar. Även om en del av de "movements" som tidigare hävdat liknande åsikter inte tillhör dem som man önskar förknippas med.

Sådana argument som att det finns en värld utanför Norges gränser som med nödvändighet påverkar Norska förhållanden imponerar över huvud taget inte på dessa partier och deras väljare.

Tvärtom får man lätt det intrycket att full lycka för den Norska nationen skulle uppnås om landet inringades av en mur bevakad från kulsprutetorn med support från människoätande hundar. Därmed skulle man kunna undgå allt inflytande från det obehagliga utlandet.

Dessa partier lovar sina väljare att allt skall vara som det "alltid har varit". Grundprincipen blir ungefär så här: "Vi tycker inte om utvecklingen. Därför vill vi frysa tiden och försöka att backa tillbaka klockan till en tid som vi tycker var mycket trevligare."

Tanken att det vore mer fruktbart att debattera hur man skall förhålla sig till förändringarna i samhället är helt främmande.

Är inte detta populism så vet inte jag. Dessutom är det i normala länder ett recept på stagnation, förfall och kris. Men Norska staten har vunnit på Lotto ( läs: hittat olja) så man behöver inte tänka på kostnaderna för en del exotiska ting.

Nu är detta inte någon ny politisk ståndpunkt. Den har som sagt alltid varit gångbar. I alla tider har det funnits partier som önskar frysa klockan. Eller fly ifrån moderna tider. Det finns en lång lista på sådana kampanjer i stort och smått. Jag ger bara några få Norska exempel:

- Den gången man införde automatiska telefonväxlar hävdade vissa Norska politiker att detta var "Distriktsfientligt" och borde stoppas. Man förlorade nämligen kvinnoarbetsplatser. Tänk vad häftigt det varit om de hade vunnit fram och vi hade fått surfa på internet genom en manuell telefonväxel......

- TV har ju också varit en debattfråga. Först ville man stoppa introduktionen av TV. Senare blev det en hård debatt om huruvida man skulle införa Färg TV eller ej. Det måste finnas vissa politiker som upplever det som direkt pinsamt att påminnas om den tidens ställningstaganden.

- Otroligt nog var en sådan tingest som skateboard förbjuden under en lång radda med år här i landet. Vi talar inte om 1800-talet eller ockupationsåren. Nej då - vi snackar om lite drygt 10 år tillbaka. Och vi skall inte ägna oss åt lyteskomik genom att påminna om vilka politiker som ansåg att ett förbud mot skateboard var nödvändigt.

Men listan på liknande hopplösa initiativ är lång. För närvarande är det SV och SP som är mest aktiva i "hopplösa gänget". Men med i klubben är också min favoritantipati KrF.

Inga kommentarer: