söndag 10 maj 2009

En Perfekt Storm

Johan Norberg
En Perfekt Storm
Hydra Förlag (2009)
ISBN 978-91-86185-03-9

Donkeyman har genom hela sitt liv haft politik, ekonomi och historia som sitt favoritintresse vid sidan av sjöfarten. Något som har ledit till lyxstudier på fritiden i ämnen som Ekonomisk Historia och Nationalekonomi. Dessutom har han skapat ett trevligt bibliotek uppe i "Donkeyman Towers" på Tromsøs tak.

I de nuvarande turbulenta tiderna skapas material som kommer att försörja författare och forskare i långa tider framåt. Och som kommer att fylla Donkeymans bokhyllor och dränera hans bankkonto. Samt ta upp många och långa nattimmar vid lampans sken och därmed avhålla honom från produktivt arbete.

Glädjande nog har Johan Norberg varit bland de första att producera något i den här väntade bokfloden. Vilket gör att hans bok inte försvinner i mängden. Därför att den är alldeles för bra för det. Sedan vill Donkeyman givetvis slå sig lite för bröstet när han kan konstatera att den allmänt respekterade forskaren Norberg har dragit slutsatser som stödjer de amatörmässiga funderingar som Donkeyman har kommit fram till. Och det finns väl inte något som är härligare än att i efterhand kunna säga: "Vad var det jag sade".....

Johan Norberg har ju skrivit flera tidigare böcker och är en uttalad anhängare till globalisering. Han är också en lysande föredragshållare. Med en gudabenådad förmåga att skriva lätt och begripligt. Han lotsar oss genom hela förspelet till dagens upptakten till dagens kris. Och förklarar de försök som görs att lösa krisen. Samt lämnar prognoser kring vad som kommer att komma ut av den.

Donkeyman har ju lång erfarenhet av haveriutredning inom sjöfarten. Och vet mycket väl att ett haveri aldrig kan skyllas en enda orsak. Det är ett resultat av en mängd små händelser, som var och en inte kan orsaka några obehagligheter. Men när de kommer i rad efter varandra så leder det ena till det andra och så bildas en "Chain of Events" som leder fram till det slutliga haveriet. Precis på samma sätt visar Norberg att krisen inte uppstod beroende på en händelse eller ett enstaka felgrepp. Det var totaliteten av en mängd händelser där den ena ledde till den andra som slutilgen utlöste till krisen. Men det är inte slut där heller. När krisen väl har kommit så fortsätter samma "Chain of Events" att påverka händelseförloppet. Till stor del till det värre.

Men till skillnad från ett klassiskt Grekiskt drama så vet vi inte slutet.

Och man kan inte heller placera skulden på ett enda ställe. Skulden ligger hos många. Till och med hos folk flest: "Vilka var det som struntade i hur pensionspengarna placerades? Vilka är det som vill att det skall vara så billigt som möjligt att låna till bostaden? Vlka är det som sitter och planerar bostadsköp för decennier framåt baserat på räntan just denna vecka? Vem är först med att ropa på regleringar och räddningar när krisen kommer utan att tänka på att de kan leda till nästa kris? Det är vanligt folk, vanliga väljare och vanliga sparare. Det är du och jag.

Men visst borde det vara en källa till eftertanke att sociala program för att ge bostäder åt fattiga kan bli en centralt bidragande orsak till en gigantisk ekonomisk kris. När det genomförs på ett mindre lyckat sätt. En förbättring gjord i bästa välmening kan skapa allvarliga problem på ett helt annat ställe.

En av många intressanta slutsatser är att myndigheterna i princip hela tiden sedan andra världskriget har gått in med åtgärder för att lösa en uppkommen kris långt innan den har uppstått. Därmed jämnar man ut de naturliga konjunktursvängningar som annars skulle slå ut dåliga företag. Resurserna som borde användas till att skapa nya och bra företag brukas på att hålla dåliga strukturer under armarna.

Donkeyman rekommenderar den här boken på det varmaste. Den kommer att fylla sin plats bland klassikerna i ämnet i Donkeymans bokhylla.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

tommy sa...

En annan mycket bra bok på samma tema är "The Origin of Financial Crises" av George Cooper:
http://www.amazon.com/Origin-Financial-Crises-Central-Efficient/dp/1905641850

en i mitt tycke fantastisk redogörelse för dels hur det globala finansiella och monetära systemet f.n. fungerar (eller inte fungerar), och hur detta system i dess nuvarande skepnad snarast garanterar regelbundna stora krisers uppkomst, därför att vare sig centralbanker eller regeringar har "balls" att motverka uppkomsten av "bubblor", dvs en överhettning av ekonomin.

Den senaste bubblan, orsaken till dagens kris, var fastighetsmarknaden, innan dess var det IT-världen, och för länge sen var det tulpaner... undrar vad som blir nästa...?

Anonym sa...

"Ge bostäder åt fattiga", är det din eller Norbergs formulering? Att låna ut pengar till människor utan kreditvärdighet som bankerna gjort är inte av välgörenhet, bara gamla ohederliga skojarmetoder.

Kerstin sa...

Hur ska jag kunna somna på det här, nu när jag fått veta att krisen är mitt fel?

Fast jag har ju inte lånat till bostaden förstås, eller till något annat, och inte heller var det jag som bestämde att mina pensionspengar skulle in och spekulera på börsen och driva upp börsbubblor där, ja, jag var tom mycket kritisk till det nya pensionssystemet.

Men det är nog mitt fel i alla fall - jag har ju faktiskt köpt både potatis och fläsk för intjänade och skattade pengar. Hade jag bara sluppit betala skatt och satt pengarna på börsen istället så hade krisen förstås aldrig uppkommit.

Donkeyman sa...

"Ge bostäder åt de fattiga" är min formulering. Men bakgrunden är ju att bostadslånen åt icke kreditvärdiga personer från början var baserat på rent sociala värderingar. Bolåneinstituten var tvungna att ha en viss andel "sociala" lån för att över huvud taget få tillstånd att driva sin verksamhet. En andel som ökade med tiden.

Men sedan lyckades man slå mynt även av dessa dåliga lån genom att sälja dem vidare med förtjänst. Och så vidare.

För övrigt var en av dem som arbetade hårt för att sprida just dessa sociala lån och som också gjorde sig känd genom sitt arbete en ung advokat vid namn Barrack Obama. Ett arbete som i dag inte anses lika hedervärt som den gången.

Till Kerstin: Du läser texten som f****n läser Bibeln. Norgren påstår, vilket jag håller med om, att krisen har orsakats av ett antal faktorer som har samverkat genom att skapa en "chain of events". En av dessa är vanligt folks helt naturliga önskan om att betala så låg ränta som möjligt. Och så vidare.

Att pensionspengarna skall in på börsen har alla medverkat i. Genom att det är våra politiker, fackföreningspampar och alla andra som kontrollerat penningsäckar som har använt pengarna till detta. Och det är faktiskt vi som har valt dem. Eller snarare inte valt att ifrågasätta saken.