onsdag 29 april 2009

Konkurrens

Det statliga Norska Telebolaget "Telenor" har annonserat i helsidor i Svensk press. Man ondgör sig över bristande konkurrens inom den Svenska Telemarknaden. Och tar frivilligt på sig uppgiften att skapa förutsättningar för verklig konkurrens i Sverige.

Det vore ju ganska klädsamt om samma företag berättade att man är ett statligt företag som också har monopol på en hel del tjänster. Och där utländska företag inte göre sig besvär.

Det är nämligen officiell Norsk politik att många av samhällets tjänster skall äga rum under monopolistiska former. Vi har till exempel det Norska postväsendet som har monopol på hemmabana och som är statsfinansierat. Men genom sitt underbruk "Bring" äger man också "Citymail" som är den största konkurrenten till det Svenska postverket. Norska staten subventionerar alltså konkurrens i Sverige men accepterar inte om ett Svenskt företag försöker konkurrera i Norge.

Liknande förhållande råder på järnvägssidan. De Norska Statsbanorna som har monopol och som är statsfinansierade äger det Svenska Tågkompaniet som konkurrerar på den öppna delen av den Svenska järnvägsmarknaden. Men som inte tillåter Svenska företag att konkurrera i Norge. Och den politiska majoriteten i Norge anser att järnvägstrafiken skulle raseras om man tillät fri konkurrens. Hemska ting skulle ske. Men man kan alltså skicka ut sitt statsägda monopolföretag för att konkurrera utomlands. Med subventioner i ryggen.

Att statsföretag tillåts ha ett skyddat monopol på hemmaplan men kan konkurrera i ett mer liberalt utland är en ren skandal. EU borde sätta stopp för sådant. Vill Norska Posten, Bring, NSB eller Telenor konkurrera utomlands borde det vara ett basvillkor att andra får konkurrera med dem på lika villkor på deras hemmamarknad. Allt annat är ekonomisk doping.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Inga kommentarer: