måndag 2 februari 2009

Idrott och Politik

Tennis betecknas av tradition som "den vita sporten". Något som hänvisar till spelarnas klädedräkt. Ända till modern tid var ju spelarna vitklädda. Vilket var den enda klädsel som godkändes.

Men vitt är också oskuldens färg. Och Svenska Tennisförbundet har genom åren visat en tämligen oskuldsfull inställning till omvärlden. Och gör så än i dag. Men mer om detta senare.

Man säger att "Idrott och Politik" inte hör ihop. Men i verkligheten har politiken vid många tillfällen använt idrotten som medel. Till exempel i samband med Olympiska spelen i Berlin och Garmisch Partenkirchen år 1936. Eller i Beijing år 2008. Eller i samband med bojkotterna mot Moskva -80 och Los Angeles -84. Eller ...... Listan är lång.

Donkeyman som är en gammal man drar sig till minnes två stycken tennismatcher där själva tennisen blivit en bisak.

Den första är Davis Cupmatchen mellan Sverige och Rhodesia i Båstad år 1968. Detta var alltså i slutskedet av Ian Smiths regim därstädes. Mottot från Tennisförbundet var "Idrott och Politik hör inte ihop". Matchen skall genomföras. Men 600 militanta demonstranter skapade ett veritabelt fältslag i Båstad. Mottot var "Stoppa Matchen". Vilket man lyckades med. Trots ett stort polisuppbåd med vattenkanoner, hästar, hundar, batonger och all annan rekvisita. Matchen avbröts och flyttades till Frankrike där Sverige vann 4-1.

Den andra var Davis Cupmatchen mellan Sverige och Chile år 1975. Ett par år efter att juntan hade tagit makten i Chile. Också i Båstad. Den här gången invaderades Båstad av mer än 6000 demonstranter, 1200 poliser och 500 journalister. (Båstad är en sömnig sommaridyll med 2500 invånare). Men till skillnad mot 1968 blev det inte några som helst våldsamheter. Tvärtom genomfördes en av de mest stillsamma och värdiga demonstrationerna i den Svenska vänsterns historia. Med demonstrationståg, torgmöte, appeller och totalt utan upplopp och våld.

Samtidigt måste man tillägga att detta var under VietNamkrigets dagar och strax efter Almstriden, husockupationerna och 60-talets ungdomsuppror. Både polis och demonstranter hade lärt sig att hantera sådana situationer.

Själva tennismatchen vann för övrigt Sverige med 3-2 sedan Björn Borg avgjort i sista singelmatchen. Med i huvudsak poliser och journalister på läktarna.

Men nu - 41 år efter Rhodesiamatchen och 33 år efter Chilematchen - går det mot nya "Tennisdemonstrationer". Demonstrationer som Donkeyman är övertygad om kommer att gå över till allvarliga kravaller. Datumen är 6-8 mars. Platsen är Malmö. Matchen är Davis Cup mellan Sverige och Israel.

Det är ju så att utvecklingen av de politiska demonstrationerna under de senaste 20 åren är minst sagt oroväckande. I dag går det inte att organisera en värdig stor demonstration mot något som helst utan allvarlig risk att den urartar. Därför att det har kommit en allt för stor och okontrollerbar "svans" som enbart önskar skapa tumult, slagsmål och ödeläggelser. Dessa kan mycket väl jämföras med fotbollens "casuals". Personer som använder saken (eller matchen) som förevändning för att få slåss. Se bara vad som hände i Göteborg för några år sedan. Och vad som har hänt i flera andra av världens storstäder i samband med liknande möten. Eller vad som hände i Oslo för mindre än en månad sedan.

Samtidigt är poliskåren inte lika bra på att hantera sådana här ting längre. Den kunskap som man tillägnade sig under 10 år av fältslag på olika platser i Stockholm och som ledde till att stora och värdiga demonstrationer även mot ytterst kontroversiella ting kunde äga rum på ett fredligt sätt har fallit i glömska. Svenska Batongarbetarförbundet har återuppstått.

Donkeyman är helt övertygad om att det våldsamma gänget sedan länge har planerat sin ankomst till Malmö. Där de kommer att blanda sig med de många tusen "vanliga" demonstranterna som utan tvivel kommer att dyka upp. Och Malmöborna bör parkera sina bilar långt från centrala staden de dagarna. Samt spika igen skyltfönster och ta ned ömtåliga butiksskyltar och liknande. För här kommer det att vankas stenkastning, tårgas och våldsamma bataljer.

Det är bara att hoppas på att höga vederbörande tar sitt förnuft till fånga och avlyser matchen. Israel har genom Davis Cuphistorien vunnit 7 gånger på "walk over". Låt dom vinna en åttonde om en månad. Det är en billig försäkring för Malmös invånare.

Donkeyman kunde annars själv tänka sig att åka till Malmö och demonstrera mot Israel de dagarna. Men han bedömer att risken för att hamna mellan hulliganer som använder demonstrationen som täckmantel för att skapa bråk och poliser med batonger, hundar och hästar är alldeles för stor. Vem man skall vara mest rädd för är en filosofisk fråga. Ser man till Göteborgskravallerna så står valet mellan att riskera att få en gatsten i skallen eller att bli skjuten i ryggen. Så Donkeyman är pragmatisk, fegar ur och väljer att avstå.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: