måndag 21 juli 2008

Sommar och sol

Donkeyman sitter uppe i sin container på ett tak i centrala Tromsø och filosoferar över tillvaron. Han har kört droska hela helgen vilket varit en inbringande verksamhet. Tromsø är inte någon sommarstad. Normalt sett går byen i dvala över sommaren och väntar på vintern. Det är då det händer. Men på senare år har det kommit några arrangemang som fyller byen med folk. Och deras antal ökar år från år. Detta år är det fem prylar som äger rum: Storkonsert på Alfheim stadion, Midnight Sun Marathon, Buktafestivalen, Ølfestivalen och Døgnvillfestivalen.

Denna helg var det Bukta. Vilket innebar konserter torsdag, fredag och lördag. Samt TIL-kamp på söndagen. Och nu kom SOMMAREN......

Strålande solsken, 20 grader varmt och plötsligt var alla sorger glömda. Vem bryr sig om sex månader när snön tidvis står vågrätt. Vem bryr sig om dimman som hänger utmed fjällsidorna och när luften är så fuktig att den går att dricka. Vem bryr sig om alla tråkigheter. Tromsøværingarna och en mängd tillresande kastade sig rätt ut i nöjeslivet i stället. Och rockade natten lång.

Medan Donkeyman körde folk från den ena festen till den andra. Droskköer långa som gamla tiders polkø. Men folk bara skrattade och hade trevligt. Solen sken ju på dem. Och solen sken rätt i trynet på Donkeyman där han körde sin droskbil. Så kraftigt att han till och med glömde bort fönsterkuverten från Kemnerkontoret (=kronfogden på Norska) och alla andra otrevliga brev som landar i brevlådan då och då.

Så kom söndagen när TIL malde ned HamKam och visade att man tänker vara med i tabelltoppen. Samma söndag var byen full med turister från ett par kryssningsfartyg. Som också avnjöt det fantastiska vädret.

En sådan söndag glömmer man lätt att det var sista dagen för midnattssolen. Från nu dippar den längre och längre under fjällkanten vid midnatt. För att helt och hållet försvinna den 21 november. Men det orkar vi inte tänka på i dag.

Inga kommentarer: