torsdag 17 juli 2008

Harpoon

Andrew Darby
Harpoon

Into the Heart of Whaling
Da Capo Press, Philadelphia, USA. ISBN: 978-0-306-81629-1 (Hardback)

Åter har Donkeyman läst en bok som är baserad på ett omfattande och väl genomfört research. Boken behandlar valfångstens historia hela vägen från den första kommersiella valfångsten i större skala startade i början av 1800-talet över den industriella perioden och fram till dagens situation.

Läsaren får insikt i hela kedjan från de primitiva urfolkens fångst med primitiva träharpuner som redskap, vidare över segelfartygen med enkla fångstbåtar som roddes och fram till Norrmännen introducerade den industriella valfångsten. Man får lära sig om valstationernas upprättande utmed kusterna fram till dess att de stora moderfartygen uppstod. Senare kommer ingående information om de Sovjetiska och Japanska flottor som uppehöll industriell fångst in i det sista, långt efter att valfångst egentligen hade förbjudits.

En intressant utvikning är hur den gamla Australiska valfångststationen Albany omvandlats till "Whale World" som utvecklats till en av de riktigt stora turistattraktionerna "Down Yonder". Tänk om kapitalstarka personer skulle utveckla ett "Whaleland" här i NordNorge. Det skulle bli precis samma sak.

I dag tänker man inte på att valoljan hade ett enormt värde för 200 år sedan innan petroleumsindustrin var påtänkt. Valolja användes som lysolja i hem, gruvor och fyrar. Den var smörjmedel för den tidiga industrialismen. Det var valolja som gjorde det möjligt att mekanisera industrin den gången. Den smorde maskiner och den användes vid svarvning och maskinering av stål. Och olika valsorter gav olika kvalitet på oljan. Den allra förnämsta lysoljan användes i den tidens fyrlyktor.

På det sena 1800-talet kom också allt av ben och barder till användning. Det var en värld som ännu inte uppfunnit plasterna. Sådana ting som fjädring i soffor, sotviskor för skorstenar och paraplyspröt var tillverkade av valprodukter. För att inte tala om kvinnornas krinoliner som var mode på det sena 1800-talet.

Köttproduktion av val däremot är av ganska sent datum. Det kom inte förrän den moderna kyltekniken slog igenom. Men det var köttprodukterna som kom att ge de stora intäkterna mot slutet av valfångstens epok.

Vi får också läsa om hur proteströrelsen uppstod. Hur Greenpeace och Sea Shephard utvecklades och gick till krig mot den internationella valfångsten. Och hur dessa rörelser till slut kom att förmå regeringar i länder som USA och Australien att föra deras talan.

Den Internationella Valfångstkommisionen (IWC) gås också igenom från start till dagens situation. Och för den som inte visste det kommer här god information om hur BÄGGE sidor både köpte och betalte stater för att delta på deras sida på de olika mötena. De omfattande intrigerna i denna organisation belyses ganska ingående.

Dagens valfångst består i stort sett av vågeval. Och eftersom författaren är Australier så är det naturligt att han fördjupar sig mer i den Japanska fångsten än i den Norska. Även om det så kallade Lofotkriget och regeringen Bruntlands handfasta agerande rapporteras.

Men samtidigt måste Donkeyman konstatera att här ligger också bokens stora svaghet. I en så väl dokumenterad bok om den globala valfångsten genom hundratals år missar författaren att redogöra för den Norska motiveringen till att man kan driva fångst på vågeval. En motivering som i korthet går ut på:

"Människan har ändrat på den naturliga balansen i haven genom omfattande fiskeri. Då måste man precis som på land påverka balansen genom att jaga på alla arter. Precis som man på land måste jaga älg därför att deras naturliga fiender är utrotade måste man hålla bestånden av vågeval och säl under kontroll därför att det system de lever i är förändrat från det naturliga. Vågevalen, sälen och människan tar ungefär 1/3 var av den fisk som dräps i Ishavet." Vågevalen har aldrig utsatts för industriell fångst. Den var helt enkelt för liten för att vara intresant "in the good old days".

Den springande punkten borde vara hur stort är beståndet av vågeval och på vilken nivå bör det ligga men debatten har i stället kommit att handla om det moraliska i att över huvud taget fånga val. Och där blandar man lätt ihop vågevalfångsten med gamla tiders fångst av storval. Dessa resonemang saknas dess värre i boken. Som trots detta kan ses som ett historiskt referensverktyg.

Kort sagt - det är en både spännande och lärorik bok. Speciellt Norrmän bör läsa den. Därför att den innebär en god sammanfattning av hur omvärlden ser på saken. En bok som Donkeyman rekommenderar varmt.

Inga kommentarer: