torsdag 25 oktober 2007

Politiskt killespel

Den senaste utvecklingen när det gäller posterna i Bystyret sätter den tidigare politiska akrobatiken ur spel. Före helgen offentliggjorde den nya oheliga alliansen H - KrF - RV att man skulle korrigera väljarnas dom och med gemensamma krafter putta ut FrP i kylan. Man såg för sig ett tvåblocks bystyre där AP - SV - SP - V och H - KrF - RV skötte butiken medan byens näst största parti var förpassade till skamvrån.

Men Høyre och alla andra fick lång näsa när konstitueringen skedde. Då visade det sig nämligen att FrP och AP gått i allians om fördelningen av poster. Så plötsligt var det FrP som tog det mesta av de poster som oppositionen hade rätt till medan H - KrF - RV blev utan.

Visst är politiken spännande ibland...... Lika spännande som sista omgången i Fotbollsserien. Vem flyttas upp och vem åker ur ????

I Sverige finns ett uttryck som heter "Svinhugg går igen". Det används för att säga att en oförrätt med tiden slår tillbaka på ett eller annat sätt. Ett annat uttryck är att man går "Värdshus förbi".

Bägge kommer från kortspelet "kille". Där "ki" uttalas som Chi i Chicago.....Det spelas med en speciell kortlek där korten har olika symboler. Uppifrån räknat är det Gök, Husar, Svin, Kavall, Värdshus, så kommer nummerkorten från 12 till 1 slutligen kommer Kransen, Blompottan och Blaren. Sedan finns ett speciellt kort som heter Kille och som i vissa situationer är högst och i vissa lägst. Det finns två kort av varje sort i en killelek.

I en populär variant av spelet "Enkortskille" byter spelarna kort med varandra enligt ett speciellt mönster. Det gäller att vid spelets slut undvika att ha sämsta kortet. Då blir man utslagen och måste köpa in sig igen för att få fortsätta. Efter ett visst antal inköp får man inte fortsätta. Till slut är det bara en spelare kvar som behåller potten.

Så är det en mängd med regler kring vad som händer om man får vissa kort. Bland annat: Om man försöker byta med någon som sitter med Husar blir man "huggen", då måste man också köpa in sig på nytt. Den som försöker byta med en som har Svin blir också huggen. Men i detta fall går hugget tillbaka så att det är den som ursprungligen satt med det huggna kortet som måste köpa in sig på nytt. Den som sitter med Värdshus är säker. Han säger bara "Värdshus förbi" och låter nästa man ta emot bytet vare sig han vill eller inte.

Tromsøs politruker har sedan valet ägnat sig åt ett andligt Killespel. Där några fick goda kort i given medan andra försökte förbättra sina lankor. Venstre fick en Blompotta i given men lyckades förmera den till ett skapligt nummerkort. SV och SP satt med Värdshus och kunde bara skicka vidare alla byteskort helt säkra på att inte bli huggna. Medan herr Hausberg fick Göken. Det kortet kan stoppa allt vidare spel men han satt sist bland spelarna och valde att inte spela ut det förrän alla byten redan var över.

RV å sin sida fick ett skapligt nummerkort. Men lyckades byta ner sig till en Krans. Dåligt kort men inte sämst. KrF fick en Blar i given. Men där i gården har man traditioner på att spela till sig en betydligt bättre hand efter given. Men oskickligt spel gjorde denna gång att man satt kvar med en Blar också efter bytena.

Fast den som spelade allra sämst var H. De hade tilldelats ett skapligt kort, lyckades byta bort det mot ett bättre och skaffade sig slutligen ett ännu bättre. Men så vandrade Høyres ursprungliga kort vidare och hamnade hos herr Blomseth som satt näst sist bland spelarna. Och han satt på ett Svin. Och det Svinhugget gick igen ända tillbaks till Høyre. Som nu måste köpa in sig på nytt för att vara med i det fortsatta spelet, tillsammans med kompisarna i KrF.

Men för en utomstående iakttagare kvarstår en intressant frågeställning. Vad har herr Blomseth och hans parti lovat till AP och de övriga Alliansbröderna för att få den här uppgörelsen? Något måste det ju vara. Därför att jag kan väl aldrig tänka mig att det är herr Hausbergs demokratiska sinnelag som gör att han anser att valresultat skall gälla.

Eller kan det möjligen vara så att det går på personkemi. Helt enkelt att Ayatollah Hausberg anser att Mulla Blomseth är en hederlig, pålitlig och förutsägbar man. Till skillnad från dem som styr och ställer i H......

Något säger mig att vi får fyra festliga år i lokalpolitiken.

Inga kommentarer: