lördag 20 oktober 2007

Politikens underbara värld

Det har inträffat en hel del spännande inom politiken i det sista.

Regeringen har ombildats. Precis som alla kommentatorer trodde så fick både Djupedal och Bjørnøy fyken. De saknas knappast av någon. Djupedal visade sig vara en fyrkantig dogmatiker och Bjørnøy klarade inte att administrera AP:s miljöpolitik. Resultatet var att bägge blev en belastning för regeringen.

Alltså måste huvuden rulla. Så nu kallar SV in sitt säkraste kort - Erik Solheim. Det är bara att hoppas på att han har stor arbetskapacitet och en tålmodig hustru. Med alla de uppgifter som nu har landat på Solheims skrivbord måste man som skattebetalare undra hur i allsin dar detta skall gå till. Är Solheim verkligen en sådan "superman". Dessutom har han uttalat sin vilja att vara en god småbarnspappa. Och då undrar man - när skall herr Solheim vara detta med alla de arbetsuppgifter som han har samlat på sig . Som Donkeyman ser saken ligger denna lösningen milsvitt undan vad SV tidigare uttalat som god familjepolitik.

Det är ju lite märkligt. Om jag som en vanlig enkel dödskalle har bättre inkomst än min fru och vi då kommer överens om att jag skall jobba tungt medan hon tar hand om hemmet så är jag en manschauvinist. Jag är en förkastlig person. En kvinnomisshandlare och vad värre är. En typ som enbart förtjänar spott och spe. I vart fall i SV:s värld. Men när det gäller deras egna politiker så gäller uppenbart andra regler. De är alltför värdefulla ( i vart fall för partiet ) för att de skall iaktta samma moraliska regler.

Jag kan inte förstå annat än att om herr Solheim skall sköta sitt jobb så som vi skattebetalare har rätt att kräva så måste han överlåta hemmafronten till mrs Solheim.

För övrigt har Donkeyman tidigare sagt att han inte orkar intressera sig för Fylkestinget. Men han måste göra ett undantag därför att det har inträffat så uppseendeväckande ting. Hela den borgerliga sidan (både partier och sekter) samlades för att komma överens om en gemensam plattform för att styra tinget. Man hade nämligen vunnit valet. Men att förvalta en valseger var tydligen inte en viktig uppgift för sektledaren från Venstre och partiledaren från FrP. Bägge ville ha ALLT. Med resultat att det blev intet.

Slutresultatet blev nämligen en ohelig allians mellan SV-AP-H. Och det ger Donkeyman mer ved på fyren. Jag anser nämligen att i dagens politiska verklighet där svårigheterna att få till en majoritet är uppenbara för bägge sidor så vore det enda sunda för landet att AP och Høyre börjar samarbeta. När det gäller de "tunga" frågorna har man ju gemensamma värderingar. Men åsikterna går isär när det gäller "mjukis"-frågorna. Liksom när det gäller privatisering. Men detta skulle gå att överbrygga om det inte vore som "yours truly" sagt tidigare. De bägge partierna har behov av varandra som politiska motståndare.

Och så fick Manuela sin ministerpost. Vilket borde vara den mest kontroversiella utnämnelsen på länge. Inte därför att hon inte är kompetent för jobbet. Det vet Donkeyman inte något om. Men Donkeyman vet att Thaisjappa längre ned i gatan har haft stora problem med att få importera Thaikockar. Och har varit på väg att få slå igen beroende på brist på personal. Därför att ansökningarna om arbetstillstånd tar evigheter ( =flera år ) att behandla. Och problem läggs ovanpå varandra när det gäller att bevilja ansöknaderna. Samtidigt som den Norska byråkratin tycker att det är helt ok om det tar åratal för att handlägga sådana ting.

Donkeyman har också i färskt minne att min hustru använde de sista åren av sitt liv till att kämpa för att få uppehållstillstånd i Norge åt en landsflyktig Kinesisk journalist. Något som borde ha varit "a piece of cake". Men som drogs ut i alla evighet. Och som slutligen beviljades samma dag som jag satte ned urnan på Tromsdalens gravlund.

Men när den röd/gröna regeringen behöver fylla invandrarkvoten med en minister så kan man dra ut ansökan om medborgarskap ur bunken och expressbehandla den. I min värld kallas sådant för ministersytre. Och är förkastligt. Även om det är statsministern som står för det. Vilket naturligtvis inte Manuela skall lastas för. Men det är förvånansvärt att inte fler än Sivan från FrP regerar på detta.

Och nu slutligen kommer "breaking news" från Rådhuset. Oppositionen, vilket vi tidigare trodde var liktydigt med de borgerliga har enats om fördelningen av sina poster. Vilket skedde genom att att Høyre, KrF och Rødt samlades i ett valtekniskt samarbete. Så man kunde hålla byens näst största parti FrP utanför det mesta. Tanken är uppenbarligen att väljarna är så dumma att de inte begriper sitt eget bästa. Och eftersom folket har röstat fel så måste politikerna korrigera resultatet. Jag får lust att spy......

( Och nu jekkade Donkeyman upp en söndagspils på tidig morgon )

Hur skulle de "etablerade" partierna agera om FrP fick 40% av rösterna. Upplösa parlamentet och införa diktatur ???? Det finns ju goda förebilder från andra länder där folket inte vet sitt eget bästa och därmed röstar på fel parti. De "etablerade" här i landet visar sannerligen inte någon större grad av demokratiskt sinnelag så man kan ju börja undra. I vart fall ångrar Donkeyman redan att jag inte röstade på FrP. Men vid nästa korsväg kan det gott hända att de får min röst som ren och skär protest mot "det politiska etablissemanget". Men å andra sidan skall tidvattnet stiga och falla många gånger innan dess.....

Inga kommentarer: