torsdag 29 maj 2008

Inflation

När man läser tidningarna i Norge och Sverige får man ett intryck av att den nuvarande ekonomiska krisen är ett tillfälligt obehag som snart går över. Vi får slita med något högre räntor och något lägre fastighetspriser ett tag men allt "normaliserar" sig igen.

Men om man läser andra media så finns det gott om varningstecken. "Economist" till exempel har vid flera tillfällen varnat för att en allvarlig inflation står runt hörnet. Läs ett sammandrag av deras åsikter:

  • Den nuvarande inflationen på 3,9% i USA och 3,2% i Euroområdet är redan den för hög. Den gör att förväntningarna på stigande inflation ökar.
  • Likheterna mellan situationen hos de snabbt växande ekonomierna av i dag och situationen i den rika världen på 1970-talet just innan den stora inflationen slog till är slående.
  • Räntan "world-wide" är på tok för låg. Detta ger en oönskad stimulans till efterfrågan i de växande ekonomierna vilket gör att råvarupriserna skjuter i vädret. Till detta skall läggas effekten av att investorer spekulerar i stigande råvarupriser.
  • Detta skapar inflation i Amerika och Europa.
  • De växande ekonomierna håller medvetet ned sina växelkurser. Ju längre de gör detta desto större blir risken för en tilltagande världsomfattande inflation
I måndagens nummer av "Daily Telegraph" var det en stor intervju med George Soros. En man som gjort sig störtrik på valutaspekulation. Men också en man som ofta uttalar sig om ekonomiska ting - och som för det mesta har rätt.

Soros skriver rätt ut att han väntar sig inflation och dåliga tider: "This is a period of wealth destruction. The people who make money will be few and far between. There will be a lot more money lost than made. We face the most serious recession of our lifetime"........

Han för fram ytterligare några viktiga faktorer. Nämligen överföringen av köpkraft till de oljeproducerande länderna, skuldsättningen hos vanliga hushåll i Amerika och Europa samt bostadskrisen, som Soros menar får mycket större betydelse än man räknar med.

Donkeyman menar att domedagsprofeter har alltid funnits men just nu börjar det bli många högt ansedda källor som varnar för inflation och recession. "Alla" har väntat sig dåliga tider i över 10 års tid nu. Men ropen på "varg" har visat sig vara falska. Kanske vargen står bakom dörren och väntar den här gången men nu är det inte längre någon som tror på varningsropen......

3 kommentarer:

Flunkbuster sa...

Det är helt klart dåliga tider på väg för oss tokar som bor i Sverige.
Norge har däremot det bättre ställt ifall det blir dåliga tider.
Norska staten har 2600 miljarder undanstoppat i statskasse-madrassen (att användas vid sämre tider) så det går nog inte någon nöd på norrmännen än på ett tag :)
För upplysnings skull: 1 miljard = 1000 miljoner, så det är en ansenlig trave pengar man samlat på sig och den växer fortfarande med några tiotals miljoner varje dag, särskilt med dagens oljepriser.
För varje dag som går blir jag mer och mer övertygad om att jag kanske borde flytta från Sverige.

Donkeyman sa...

Dess värre anser den Norska regeringen inte att oljepengarna skall komma det Norska folket till godo. De saltas ned på konto till framtida bruk. Och bara det senaste kvartalet har man spelat bort några hundra miljarder på börserna.

Skall Flunkbuster flytta till ett land med mer förmåner än Sverige så är i vart fall inte Norge något bra alternativ. Då är det nog bättre att rikta näsan mot länder som Tyskland, Frankrike och Belgien....

Flunkbuster sa...

Jag kan tänka mej Kanada, eller Åland, få se vad som är förmånligast.
Kruxet är bara att jag inte får bestämma själv ;)