fredag 1 februari 2008

Packningen som rök

Israel har sakta men säkert ökat trycket mot Gaza. Ända sedan Palestinierna var fräcka nog att rösta på "fel" parti har man sakta men säkert förvandlat ett av världens mest tätbefolkade områden till ett gigantiskt koncentrationsläger.

Men alla sjömaskinister vet att om man ökar trycket i ett kärl utan säkerhetsventiler så spricker något. Och vanligen är det en packning som blåser ut. Men i värsta fall exploderar hela kärlet.

I Gaza hade Israelerna blockat säkerhetsventilerna genom att under lång tid stänga alla gränsövergångar och stoppa flödet av varor.

Till dess en militant grupp sprängde hål i gränsbarriären och använde bulldozer för att utvidga hålet. Vilket gjorde att 100.000-tusentals människor från Gaza strömmade över till Egypten för att köpa varor som de behövde.

Vad som inte rapporterats i Skandinavisk press var att beväpnade vakter från Hamas genomsökte de importerade varorna för att hindra införsel av kontraband (vapen t.ex).

Den senaste tidens politik mot Gaza har motverkat sitt syfte i vissa avseenden:

1) Egyptens president Mubarak önskar å ena sidan ha goda förhållanden till Israel och USA. Det vill säga samarbeta och hålla gränsen stängd. Men å andra sidan kan han inte vara för utmanande mot de andra Arabstaterna, t.ex. Saudi. Han kan alltså inte använda alltfør kraftiga maktmedel för att hindra det som sker. Dessutom är han president för en befolkning som i all huvudsak sympatiserar med Palestinierna i Gaza. Det har till och med antydits att han knappast skulle kunna förmå sin krigsmakt, polis eller gränsvakt att ingripa mot Palestinierna.

2) Israel har länge försökt att öka klyftan mellan Fatah och Hamas. Men när muren föll måste president Abbas uttrycka sin sympati för folket i Gaza. Vilket har fört Fatah och Hamas närmare varandra igen.

3) Det hårda trycket mot Gaza har inneburit att det lokala stödet för Hamas har ökat kraftigt.

Den nuvarande fredsprocessen med USA / Israel / Fatah har låtsats som om Gaza / Hamas inte existerar. Det inträffade visar att man inte kan ignorera en så betydelsefull faktor. Skall man uppnå någon form av fred måste ALLA parter av någon betydelse vara med och skapa den. Även de som man inte tycker om.

Man kan nog vara tacksam för att det "bara" var en packning som rök. Därför att om kärlet hade exploderat skulle utvecklingen fort ha kunnat ta banor som inte någon av parterna kunnat kontrollera.

Men Israelerna är inte dumma. De kan möjligen utnyttja det skedda till sin fördel. De kan välja att försöka dumpa hela Gazaproblemet över i famnen på Egypten. Något som Mubarak knappast önskar. Det vore kanske en önskesituation för Israel. Egypten ansvarar för Gaza samtidigt som den Israeliska armén förbehåller sig rätten till att genomföra straffaktioner efter eget önskemål.

Den som lever får se....

Donkeyman tror personligen inte att en fred i området ens är möjlig. Han motiverar det i "Palestina - Israel" från December 07.

Inga kommentarer: