måndag 11 februari 2008

Valsystem

Donkeyman har filosoferat lite kring val och valresultat. Något som är mer kontroversiellt än det egentligen verkar.

Detta med tanke på att de Amerikanska primärvalen rullar vidare i snabb takt. Men hela systemet är ganska förvillande. Partierna i var delstat ställer upp reglerna och dessa varierar kraftigt. Både mellan partierna och mellan delstaterna. Och det är långt ifrån säkert att den som fått flest röster i primärvalen verkligen blir partiets kandidat. I vart fall om det blir ett ganska jämnt lopp som det nu ligger an till på demokratisk sida.

Dessutom spelar (som vanligt) valkretsindelningen intressanta spratt. Clinton vann demokraternas primärval i Nevada men Obama stack av med fler delegater beroende på att han vann "rätt" valkretsar.

Även i det "riktiga" presidentvalet spelar det stor roll vilka stater som man vinner. Alla har ju i friskt minne när George W vann valet mot Al Gore. Trots att Al Gore totalt sett fick fler röster. Men i USA är det republikanska kärnområdet något överrepresenterat och de staterna sänder proportionellt fler elektorer än de stora och folkrika staterna som demokraterna vanligen vinner.

Men det är inte bara i USA som valsystemet kan ge märkliga utslag. I England vann de konservativa senaste parlamentsvalet räknat i antalet avgivna röster men det var Labour som fick flest parlamentsledamöter och därmed regeringsmakten.

Både i USA och i UK sker en kontinuerlig uppdatering av valkretsarna för att de skall följa förändringarna i folktalet. Men detta blir givetvis en politiskt kontroversiell fråga. Där det parti som har majoritet självfallet försöker att ändra gränserna så att det gynnar det egna partiet. Men antalet elektorer i presidentvalet är i det närmaste omöjligt att göra något med därför att för det krävs 2/3 majoritet.....

Den mest omfattande valkretsändringen stod väl annars National Party för i Sydafrika efter den förvånande valsegern 1948. Då man tagit makten ändrade man hela landets valkretsindelning så att man aldrig mer skulle förlora något val. Resultatet blev att i Afrikaaners kärnområden ute på landsbygden behövdes ett par hundra röster för att få en parlamentsledamot medan man i de Engelsktalande storstäderna behövde flera tusen......

Men man behöver inte åka särskilt långt för att finna märkligheter när det gäller val. I Norge har en röst på landsbygden större tyngd än en i storstäderna. Sålunda är en Finnmarking värd ungefär 50% mer än en Oslobo. Och den nuvarande regeringen förlorade valet räknat i antalet röster men vann räknat i antalet mandat.

Det är inte så enkelt med demokrati alla gånger.....

Inga kommentarer: