tisdag 26 februari 2008

Demokrati och EU

Henning Olausen som är ledare för "Nei til EU" skrev ett stort inlägg i Dagbladet den 25. Feb där han ondgör sig över demokratiunderskottet i EU. Han nämnde speciellt den så kallade Lissabontraktaten.

Man läste tydligt mellan raderna att EU hade mycket att lära av Norge när det gäller demokrati. Och visst har EU stora brister på den punkten.

Men nu är demokrati inte så enkelt alla gånger. Även solen har sina fläckar. Jag kan peka på två sådana där utlänningar flest har en helt annan uppfattning än herr Olausen av vad som är demokratiskt:

1) Inom herr Olaussons egen rörelse har vissa framstående medlemmar (stortingsmän) fastslagit att det inte alls är säkert att de skall följa resultatet av en eventuell folkomröstning (som inte verkar aktuell på länge) i EU-frågan. De förbehåller sig rätten att korrigera folkets önskemål i händelse att folket inte skulle förstå sitt eget bästa och rösta "fel". Något som har stor betydelse då stortinget behöver 3/4 majoritet för att godkänna ett eventuellt medlemskap.

2) I Norge har man inte ens "one man - one vote". En Nordman värderas olika beroende på var i landet han bor. Mest värdefull är en Finnmarking vars röst är värd 50% mer på valdagen än vad en Oslobo är. Räknat i antalet röster förlorade nuvarande regering senaste stortingsvalet. Men eftersom folk bosatta i de stora tätorterna inte är värda lika mycket som dem i glesbygden vann man valet räknat i antal mandat.

Donkeyman tycker att den nämnda artikeln luktar "stenkastning i glashus" och att den skapar behov för att "sopa framför egen dörr".

Inga kommentarer: